Un spectacol despre războiul din Ucraina a realizat Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” din Bălți

 Un spectacol despre războiul din Ucraina a realizat Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” din Bălți

Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți a realizat recent un spectacol lectură după Ivan Davâdov, scriitor și dramaturg rus, care, în urma bombardării orașului ucrainean Mariupol, a scris piesa-recviem ”Epava războiului” despre oroarea declanșată de Rusia în Ucraina, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, secretarul literar al instituției, Ludmila Cerguță, a afirmat că teatrul, avându-l ca invitat pe regizorul lituanian Linas Zaikauskas (care montează piesa „Avalanșa” de Tuncer Cücenoğlu), a beneficiat de relația de prietenie dintre cei doi ași teatrali. Din corespondența întreținută cu dramaturgul Ivan Davâdov, care actualmente se află în Londra, Teatrul din Bălți a primit acceptul de a aduce în premieră în culisele mapamondului teatral piesa „Epava războiului”. Traducerea piesei aparține lui Anton Cucu.

Potrivit sursei citate, protagoniștii-actori Onorina Burlac-Tănase și Ciprian Răcilă, transpun în scenă chipul soldatului rus și cel al unei jurnaliste evadate din Rusia, care devin captivi între dărâmăturile unei clădiri bombardate. Cei doi, deși fiind inamici fără alternativă, totuși, rămân în egală măsură supuși aceleiași grave stări de beligeranță. Dialogul perfid dintre ei, în lipsa speranței de a supraviețui, pentru ambii trece treptat într-o discuție despre sensul vieții… „Care …ai tăi, Artiom?, – spune la final eroina Lana, – Ai noștri sunt doar cei doi, din acest subsol – eu și tu”.

”Onorina Burlac-Tănase aduce în scenă proiecția reală a nemilosului război din Ucraina, fiind și eroina principală în acest spectacol, și regizor. Selecția muzicală, cea a imaginilor, inclusiv conceptul afișului aparțin, de asemenea, directorului general interimar al teatrului, Onorina Burlac-Tănase. Premiera spectacolului-lectură va avea loc pe 5 mai, la ora 18.00, cu ușile deschise pentru toți refugiații ucraineni, care se află la Bălți, reprezentanții consulatelor și toată lumea unită în gând și suflet împotriva războiului din Ucraina”, a mai spus Ludmila Cerguță.

Sursa de informație: https://www.moldpres.md/news/2022/05/01/22003303

 

Notă! Preluarea textelor de pe pagina www.lagazzette.md se realizează în limita maximă de 1600 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.lagazzette.md sunt protejate de Legea cu nr.139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor Lagazzette se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Related post