Un HUB de securitate al UE ar putea fi creat în Chișinău. Subiectul este dezbătut la Praga de Consiliul Justiției și Afaceri Interne.

 Un HUB de securitate al UE ar putea fi creat în Chișinău. Subiectul este dezbătut la Praga de Consiliul Justiției și Afaceri Interne.

Moldova marked with a flag on the map.,Image: 411690183, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no

Ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, participă, astăzi, la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) al UE, care este format din miniștrii justiției și afacerilor interne din toate statele membre ale UE.

La Consiliul JAI este invitat și ministrul de interne al Ucrainei. Este pentru prima dată când miniștri din cele două state nemembre ale UE sunt invitați să participe la întrunirea JAI. Potrivit MAI, membrii JAI vor discuta despre remodelarea arhitecturii de securitate europeană, prin extinderea spațiului de securitate european, care va cuprinde și R. Moldova. Toți miniștri de interne ai statelor UE vor dezbate o abordare novatoare, cu aspecte concrete de dezvoltare a ecosistemului de securitate european, prin înființarea unui HUB al JAI, la Chișinău.

R. Moldova a propus acum două luni comisarului european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, înființarea HUB-ului de securitate al UE la Chișinău, pentru o mai bună protecție și reziliență a riscurilor și amenințărilor provocate de războiul din Ucraina, propunere acceptată de statele UE. Odață cu înființarea acestei structuri la Chișinău, Moldova devine, potrivit MAI, generator de securitate pentru spațiul european, formând împreună cu țările membre UE o centură de securitate fortificată la frontiera cu războiul.

Sub umbrela acestui HUB al UE de la Chișinău, se vor reuni reprezentanți ai tuturor agențiilor de aplicare a legii și din domeniul judiciar din Europa, reprezentanți ai statelor UE, din cadrul sistemelor de afaceri interne naționale.

Sursa de informație: https://jurnalist.md/2022/07/11/consiliul-justitie-si-afaceri-interne-dezbate-la-praga-subiectul-crearii-unui-hub-de-securitate-al-ue-in-chisinau/

 

Notă! Preluarea textelor de pe pagina www.lagazzette.md se realizează în limita maximă de 1600 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.lagazzette.md sunt protejate de Legea cu nr.139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor Lagazzette se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Related post