Turcia rididică vetoul privind aderarea Suediei și Finlandei la NATO

 Turcia rididică vetoul privind aderarea Suediei și Finlandei la NATO

ISTANBUL, TURKIYE – APRIL 27: Turkish President Recep Tayyip Erdogan makes a speech during an iftar meal with NGO representatives at the Dolmabahce Office in Istanbul, Turkiye on April 27, 2022. Murat Kula / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM

„Sunt încântat să anunţ că avem un acord care deschide calea pentru aderarea Finlandei şi Suediei la NATO” şi care răspunde „preocupărilor Turciei privind exporturile de arme şi lupta împotriva terorismului”, a adăugat Jens Stoltenberg.

După ridicarea dreptului de veto al Turciei, aderarea Finlandei şi a Suediei la NATO va face Alianţa „mai puternică şi mai sigură”, a reacţionat marţi seară premierul britanic Boris Johnson. Este o „ştire fantastică pentru începutul summitului NATO”, a spus el pe Twitter. „Aderarea Suediei şi a Finlandei va face ca alianţa noastră magnifică să fie mai puternică şi mai sigură”, a continuat el.

Ancara nu a cerut americanilor concesii pentru a accepta intrarea Finlandei şi a Suediei în NATO, a asigurat marţi un înalt oficial de la Casa Albă. Acordul la care s-a ajuns privind extinderea alianţei militare va da „un impuls puternic” unităţii occidentale, a apreciat acest înalt oficial american, sub protecţia anonimatului.

Recep Tayyip Erdogan a obţinut „cooperare deplină” din partea Finlandei şi Suediei împotriva luptătorilor kurzi PKK şi a aliaţilor acestora, a anunţat preşedinţia turcă într-un comunicat dat publicităţii marţi seara.

Erdogan a fost de acord cu intrarea în NATO a celor două ţări nordice după mai bine de trei ore de discuţii marţi la Madrid, în marja summit-ului. „Turcia a obţinut ceea ce a vrut”, a spus preşedinţia turcă în declaraţia sa. Acordul a fost semnat marţi seara în faţa camerelor de filmat de şefii diplomaţiilor din cele trei ţări.

Țările scandinave candidate se angajează să „coopereze deplin cu Turcia în lupta” împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat de Ankara şi de aliaţii săi occidentali drept organizaţie teroristă, precum şi împotriva mişcărilor afiliate acesteia, se precizează în acest text. Finlanda şi Suedia se angajează, de asemenea, să „dea dovadă de solidaritate cu Turcia în lupta împotriva terorismului în toate formele sale”. În mod similar, Finlanda şi Suedia au convenit să nu „impună restricţii sau embargouri asupra industriilor de apărare”, a continuat preşedinţia turcă.

Turcia afirmă în continuare că cele două ţări nordice vor lua „măsuri concrete pentru extrădarea teroriştilor criminali” de pe teritoriile lor şi pentru „interzicerea activităţilor de strângere de fonduri şi recrutare ale PKK şi ale afiliaţilor săi”.

Premierul suedez Magdalena Andersson a salutat decizia, afirmând că acordul Ankarei pentru aderare Suediei şi Finlandei la NATO va consolida Alianţa Nord-Atlantică. „Angajamentul pentru aderarea deplină la NATO este, desigur, important pentru Suedia şi Finlanda, dar este şi un pas foarte important pentru NATO, deoarece ţările noastre vor fi furnizori de securitate în cadrul NATO”, a declarat Andersson.

Sursa de informație: https://www.moldpres.md/news/2022/06/29/22004833

 

Notă! Preluarea textelor de pe pagina www.lagazzette.md se realizează în limita maximă de 1600 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.lagazzette.md sunt protejate de Legea cu nr.139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor Lagazzette se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Related post