Trei blocuri din Bălţi au fost conectate la un sistem de încălzire mai eficient

 Trei blocuri din Bălţi au fost conectate la un sistem de încălzire mai eficient

Trei blocuri de locuit din municipiul Bălți au fost conectate la un sistem de încălzire centralizat mai eficient, cu suportul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Facilităţii Globale de Mediu (GEF), transmite MOLDPRES.

Locuitorii a 123 de apartamente din municipiul Bălți au fost conectați la un sistem de încălzire centralizat mai eficient, care va genera economii la consum de până la 30 la sută. Totodată, aceștia vor avea acces la apă caldă centralizată, care lipsește în localitate din anul 1999. Distribuția pe verticală a energiei termice din trei blocuri din municipiul Bălți a fost schimbată cu cea pe orizontală datorită suportului oferit de PNUD Moldova și GEF, în parteneriat cu Green City Lab Moldova și CET-Nord, a anunţat astăzi PNUD.

Noul sistem de distribuție a energiei termice oferă proprietarilor de apartamente posibilitatea de a conecta încălzirea, de a o deconecta și de a regla nivelul temperaturii în mod individual, în funcție de necesitate. Fiecare apartament are contor care monitorizează consumul, în baza căruia va fi emisă factura.

„Experiența municipiului Bălți și cea din Chișinău, unde în total șase clădiri rezidențiale au fost conectate la distribuția centralizată orizontală a căldurii, cu sprijinul PNUD și GEF, poate servi drept exemplu de bune practici în domeniul energetic, care poate aduce schimbarea și poate îmbunătăți securitatea energetică a țării”, a afirmat Andrea Cuzyova, reprezentantă rezidentă adjunctă PNUD în Republica Moldova.

Pentru acest proiect-pilot din Bălți, PNUD Moldova și GEF au alocat aproximativ 98 mii de dolari.

Sursa de informaţie : https://www.moldpres.md/news/2022/12/07/22009377

 

Notă! Preluarea textelor de pe pagina www.lagazzette.md se realizează în limita maximă de 1600 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.lagazzette.md sunt protejate de Legea cu nr.139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor Lagazzette se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Related post