Toamna de Aur – doza de inspirație pentru participanții la proiectul „Grădina Școlară”

 Toamna de Aur – doza de inspirație pentru participanții la proiectul „Grădina Școlară”

O expoziție inedită a fost realizată de către elevii Gimnaziului din satul Răscăieții Noi, raionul Ștefan Vodă. Ghidați de diriginți și părinți, copiii au efectuat compoziții din fructe, legume, semințe și flori, toate crescute în cadrul Grădinii Școlare, expoziția fiind de-a dreptul numită un eveniment marca ”Produs în Moldova”. ”Toate clasele s-au implicat activ, organizând și surprize pentru invitații și angajații gimnaziului”, susține Maria Goian, coordonatoarea locală a proiectului. ”Bunăoară, elevii clasei a IX-a au tipărit câteva broșuri informative despre beneficiile sfeclei și cepei roșii, precum și ale dovleacului. Cei din clasa a VII-a împreună cu părinții au denumit standul lor ”Toamna pe roți” și sincer vorbind, noi, profesorii am rămas frapați de lucrările expuse: căruțe, avioane, biciclete – toate confecționate din legumele de toamnă. Așa ceva a avut loc pentru prima dată în istoria gimnaziului.” E demn de menționat faptul că această expoziție este rezultatul eforturilor conjugate și entuziasmului juvenil al grupului de inițiativă ”Palmele verzi” – opt elevi din clasa a VII-a, care și sunt motorul proiectului ”Grădina Școlară”. Anume ei sunt activiștii principali ai gimnaziului, venind mereu cu noi idei pentru concursurile ce se desfășoară între clase, precum și activitățile ce țin nu doar de semănatul și cultivarea plantelor, dar și realizarea acestora după recoltare. ”În anul curent, elevii s-au întrecut la creșterea celui mai mare bostan. A câștigat un băiat care a obținut un dovleac de 35 de kg, în total gimnaziul pricopsindu-se cu 110 kg de bostani. Atunci ne-am întrebat ce să facem cu această producție, la care grupul de inițiativă imediat a sugerat ideea desfășurării unei expoziții de bucate tradiționale pregătite din dovleac și sfeclă roșie”, relatează Maria Goian. ”Suntem în al doilea an de pandemie și cum să nu fim preocupați de modul sănătos de alimentație”, susține Irina Tanu, profesoară de clasele primare și membră a comitetului părintesc. ”Am avut deosebita plăcere să ne amintim de rețetele moștenite de la bunicile noastre: plăcinte cu bostan, orez cu bostan, bostan copt în oală la cuptor. Ne-am adus aminte de copilărie și am avut ocazia să transmitem aceste datini culinare copiilor noștri.” Autoritățile locale din Răscăieții Noi susțin inițiativele implementate în cadrul ”Grădinii Școlare”, participând cu interes la evenimentele organizate de elevi și profesori. Mai mult decât atât, în anul curent primăria a alocat 7000 de lei pentru securizarea terenului, iar consilierul local, Iurie Stoica a apreciat înalt faptul că prin intermediul Grădinii Școlare, gimnaziul este capabil să asigure un meniu nutritiv bogat în propria cantină.

Sursa de informație: https://www.environment.md/ro/noutati/toamna_de_aur_-_doza_de_inspiratie_pentru_participantii_la_proiectul_gradina_scolara

 

Notă! Preluarea textelor de pe pagina www.lagazzette.md se realizează în limita maximă de 1600 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.lagazzette.md sunt protejate de Legea cu nr.139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor Lagazzette se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Related post