Subiectul Zilei (despre testele pentru profesorii nevaccinați)

 Subiectul Zilei (despre testele pentru profesorii nevaccinați)

Pe lângă Stoianoglo, una din cele mai mari bătăi de cap pentru actuala guvernare este Primarul de Chișinău Ion Ceban.

Spre deosebite de Stoianoglo, PAS nu-l poate evalua sau demite pe Primarul Ceban. În schimb cel din urmă, poate și vrea să capitalizeze pe deficiențele guvernării, dacă acestea cumva ating jurisdicția capitalei. Anume prin această prismă trebuie analizate acțiunile Primarului Ceban legate de protejarea profesorilor nevaccinați.

– “Profesorii nevaccinați” constituie un simbol de proporții mult mai mari ce depășește personalul didactic. Rezistența acestui grup împotriva politicilor pro-vaccinare ale guvernării PAS capătă importanță politică pentru lupta Socialiștilor de pe postura de opoziție. Aceștia au nevoie de un grup social, care se auto-percepe drept victimă a autorităților centrale (indiferent de orice), pe care să-l proiecteze asupra restului populației nevaccinate (circa 60-70%). Fiind în topul preocupărilor reale ale populației, pandemia și respectiv vaccinarea obligatorie este unul dintre factorii cu cel mai mare grad de mobilizare a protestelor sociale (a se vedea evenimentele din Franța). Acest lucru se poate întâmpla cu atât mai mult, dacă situația economică a cetățenilor se va înrăutăți, iar emigrarea nu va oferi soluții imediate. Apropo, autoritățile germane de la nivel local (Berlin) se plâng că sporește numărul solicitărilor de azil din partea migranților moldoveni (altă problemă în ograda guvernării).

– Având în vedere cele scrise mai sus, mișcarea Primarului Ceban de a subvenționa testarea medicilor (sub 100 de lei per test) capătă și mai mult sens. Nu se știe despre câți profesori este exact vorba, contează însă faptul că aceștia există și nu sunt fantasmagorii. Rezultatul efortului lui Ceban de a crea rezistență împotriva guvernării prin utilizarea profesorilor nevaccinați (care au în spate sindicate) poate fi mai mare decât își pot închipui cei de la PAS. Or, Ceban poate deveni o referință politică pentru oponenții vaccinării obligatorii, iar eventualul deranj cu privire la culoarea sa politică va descrește și va deveni irelevantă (mai ales dacă politica de vaccinare a guvernării eșuează).

Contrazicerea politicilor de vaccinare ale guvernării PAS devine prioritate pentru Ceban/Socialiști în situația în care guvernarea investește bani în “liniștea socială” – prin majorarea pensiei minime (aici nu vorbesc despre contradicțiile cu promisiunile electorale). Până când apar alte subiecte sensibile (gazul rusesc, factura la energia termică), Ceban/Socialiștii vor insista pe acordarea unui “protectorat politic” populației nevaccinate, începând cu cei din rândul cadrelor didactice.

Testarea profesorilor subvenționată de Ceban creează un precedent nedorit de autoritățile centrale. Dar acestea nu-l pot demite Ceban, așa cum încearcă să-l scoată din joc pe Stoianoglo.

Altă soluție decât o regândire inteligentă a politicii de vaccinare, dar și mai mult a celei de comunicare despre vaccinare, nu poate ajuta. Doar vaccinarea obligatorie (directă sau indirectă) într-o societate cu incidență înaltă de corupție poate genera indignare și distanțare a cetățenilor de stat și cei care îl guvernează, notează într-o descriere pe rețelele sociale Dionis Cenusa, asociat la Expert-Grup.

 

Notă! Preluarea textelor de pe pagina www.lagazzette.md se realizează în limita maximă de 1600 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.lagazzette.md sunt protejate de Legea cu nr.139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor Lagazzette se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Related post