Strategia de mediu în Republica Moldova. De la planificare la implimentare – doar un pas.

În data de 24.04.2004 a fost aprobată o hotărîre de guvern cu nr.301 care a avut drept scop, aprobarea Strategiei de mediu pentru anii 2014-2023.
Chiar dacă avem o anexă a acestei strategii cu nr.2, societatea nu prea vede impact a aspectelor legate de protejarea mediului înconjurător, iar asta în comparație cu impactul pe care l-a avut rîul Bîc, care a fost poluat de diferiți agenți economici, iar asta se documentează prin următoarele surse, surse indicate la acest articol.
„Șantajul pe care îl avem zilnic din partea acestui baraj se reflectă în fluctuațiile acestea de nivel de apă și de debit care sunt deversate în aval. Ucraina ne dă apă cât vrea și când vrea. Centrala produce curent electric și apa care trece prin aceste turbine este distrusă în totalitate, este distrusă carcasa fizică a apei și această apă este foarte dăunătoare pentru toate viețuitoarele și pentru faună, și pentru floră, pentru întregul ecosistem. Dacă o să discutați cu locuitorii din localitățile din aval de Nistru, o să aflați că mai demult se scăldau aici, pescuiau, dar acum nici să se scalde nu pot și nici pescuit nu mai este” ne spune într-un interviu oferit către postul europa liberă de către Valeriu Cazac, fostul șef al Serviciului Hidrometeorologic de Stat.
Întrebarea rămăne cum putem ști cu adevărat dacă această strategie a avut impact sau nu? Ce ne spun autoritățile se întreabă tot mai mult locuitorii?
Surse de informație:
http://metis-vienna.eu/wp-content/uploads/2017/10/IWRM-prezentare-26.10.2017.pdf
Notă! Preluarea textelor de pe pagina www.lagazzette.md se realizează în limita maximă de 1600 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.lagazzette.md sunt protejate de Legea cu nr.139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor Lagazzette se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.