„Ștefan cel Mare. Întoarcerea”, de Valeriu Țurcanu.

 „Ștefan cel Mare. Întoarcerea”, de Valeriu Țurcanu.

Mulți scriu despre toate, dar mai puțini despre istorie, cultură și educație. Ce transmitem viitoarei generații?

Vrem să găsiți aici informații utile, care să vă lumineze, dar și să vă ofere o opinie deosebită față de marele domnitor Ștefan cel Mare.

Este o carte care trebuie depus la icoane sau la căpătîi, așa cum spune chiar autorul, dl. Valeriu Țurcanu.

În nota sa de la începutul cărții autorul menționează: ”Această carte este scrisă pentru cititorul larg, pentru cei ce în pofida greutăţilor, au rămas în sânul neamului şi pe pământul străbun. Este adresată şi celor plecaţi în pribejie, pe care dorul de casa părintească, de ţara copilăriei cu bunei buni şi părinţi iubitori le sfîşie inimile, chemându-i înapoi.

   S-ar părea că istoria povestită în ea nu are nimic cu ziua de azi, că evenimentele descrise nu ne vizează. Dar prin simplul fapt că este un roman despre Ştefan cel Mare, ea îşi face loc spre cele mai tăinuite şi mai sensibile părţi ale sufletului, unde se cuibăreşte demnitatea.

   S-ar părea stranie abordarea acestui sentiment, care acum este lipsit de valoare, când succesul şi bunăstarea se află după hotarele patriei, iar în ţară bat valuri tulburi. În vacarmul modernist ale masmediei, literaturii şi artei de la noi, plin de huiduieli şi mizerii la adresa părinţilor proprii şi a familiilor despărţite, care nu mai găzduiesc dragostea şi înţelegerea, când scriitorii şi artiştii noştri fac chip cioplit miliardarilor oligarhi şi a “stelelor” de pe covoarele roşii ale străinătăţii, acest roman riscă să rămână neobservat.

   Dupa ce despre Ştefan cel Mare au scris Delavrancea si Sadoveanu, s-ar părea că trebuia să vin cu ceva absolut inedit, în gen postmodernist, cu o colecţie de bancuri despre Ştefan cel Mare, de exemplu, ca să impresionez cititorul şi să fiu în trend. Or, cartea mea se pare ca vine in contradicţie cu moda literară. Este şi într-un fel afectată de patriotism, care deloc nu caracterizează ziua de azi şi se adresează unui ipotetic viitor.

   Dacă căutați o scriere a unui autor contemporan, care:

  • a adunat atâtea mărturii din istoria valahilor din cele mai vechi timpuri, că este numită „biblia valahă”;
  • este scrisă într-o limba pe înțelesul tuturor valahilor, din România, Republica Moldova, Grecia, Serbia, Ucraina ș.a.;
  • are o sonoritate a limbajului curățată de emanația sonoră asiatică, a popoarelor migratoare venite în Europa, epurată de neologisme, pe fondalul căreia intervențiile personajelor eterogene creează un spectacol fonetic;
  • este scrisă în conceptul „romanului total”, a sintezei genurilor lirice, epice și dramatice, a diverselor genuri de artă, circumstanțelor ludice ale situațiilor, ale lexicului, prezentând diverse pături sociale ale societății medievale;
  • este un epos pus în rând cu „Iliada”, „Odisseia”, romanele lui Dickens, Tolstoi sau Dostoievski;
  • este unica carte despre un sfânt ortodox susținută de Papa de la Roma;
  • este o culegere de romane avându-l ca personaj principal pe Ștefan cel Mare;

Amintim că, despre acest epos au apărut articole și recenzii în Republica Moldova, România și țările diasporei. Pe paginile de socializare ale dlui. Valeriu Țurcanu, Valeriu Țurcanu Romanul Ștefan cel Mare. Întoarcerea, Grup Romanul Ștefan cel Mare Întoarcerea Valeriu Turcanu, http://turcanuvaleriu.webs.com/, veți găsi citate, articole, recenzii, informații.

Cartea se află în biblioteca Vaticanului, biblioteci din Franța, Italia, Spania, Romania, Republica Moldova, Marea Britanie, Irlanda, Liban, Rusia și SUA. Criticii și cititorii i-au dat apreciere ca un monument de istorie și literatură, cea mai reprezentativă lucrare scrisă despre Ștefan cel Mare și Sfânt.

Sursa de informație: https://turcanuvaleriu.webs.com/

 

Notă! Preluarea textelor de pe pagina www.lagazzette.md se realizează în limita maximă de 1600 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.lagazzette.md sunt protejate de Legea cu nr.139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor Lagazzette se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Related post