Statii PECO sub controlul Direcţiei Control Metrologic. Inducerea în eroare a consumatorilor.

 Statii PECO sub controlul Direcţiei Control Metrologic. Inducerea în eroare a consumatorilor.

Agenţia pentru protecţia consumatorilor a iniţiat un control la 2 staţii PECO. Probabil control iniţiat de organele statuui urmare a probabilităţii de înţelegeri între jucătorii acestu segment de activitate. Aici, este necesar de remarcat că, în cadrul controlului s-a constatat că, agentul economic procură produse petroliere în scopul vânzării lor ulterioare consumatorilor sau utilizării acestora în activitatea de producere de la furnizorii naționali fiind însoțite de documente de proveniență și rapoarte de inspecție, care atestă calitatea cuvenită şi securitatea mărfurilor.

Reieșind din înscrierile din Registrul de aditivare a produselor petroliere identificate la stația PECO rezultă că agentul economic utilizează în activitatea de producere aditivul marca „Total” conform instrucțiunilor tehnologice de fabricare a carburantului pentru automobile elaborate și aprobate de agentul economic, prin adăugarea aditivului marca „Total” modifică caracteristicile produselor petroliere procurate de la agenții economici menționați supra și în alte circumstanțe, prin prisma prevederilor art. 1 din Legea nr. 105/2003, devine producător.   

Raportând circumstanțele de fapt constatate, la prevederile normelor de drept citate mai sus, se conchide că, agentul economic urmare a modificării caracteristicilor produselor petroliere este obligată să demonstreze caracterul inofensiv al acestor produse petroliere prin rapoarte de inspecţie emise de către organismele de inspecţie acreditate în condiţiile Legii nr.235/2011 privind activităţile de acreditare şi de evaluare a conformităţii şi recunoscute de către Ministerul Economiei şi Infrastructurii însă, deși au fost solicitate, asemenea rapoarte nu au fost prezentate în cadrul controlului.

În aşa mod, constatăm că produsele petroliere principale, după ce le-au fost modificate caracteristicile calitative, și anume:

1. Benzină 95 aditivată, în volum de 10428 litri, la prețul de 20,40 lei/litru;

2. Motorină aditivată, în volum de 10362 litri, la prețul de 16,80 lei/litru;

Nu sunt însoțite de rapoarte de inspecție, care ar demonstra caracterul aditivat al acestora, întru asigurarea consumatorilor cu informație veridică și corectă privind principalele caracteristici calitative, compoziţia și aditivii folosiţi.

De rând cu aceasta, din analiza coroborată a probatoriului administrat în cauză, din care s-a reţinut starea de fapt mai sus descrisă, se constată că prejudiciul (conform ultimei facturi fiscale ) constituie suma de 275600 lei, ceea ce conform art. 126 alin. (1) Cod penal, se consideră proporții mari.

Pe acest caz, având în vedere încălcările depistate APCSP a pornit două procese contravenționale în privința stațiilor PECO, în partea ce se referă la comercializarea produselor petroliere principale în baza art. 344 alin. (1) lit. a)  Cod contravențional.

Material realiyat cu suportul: https://consumator.gov.md/rom/comunicate-de-presa/nereguli-la-o-retea-de-statii-peco-care-induce-in-eroare-consumatorii-privind-calitatea-produselor-petroliere

UPDATE

Cum conducerea ANRE a decis să compromită noua guvernare

A devenit cunoscut cine este autorul controversatului proiect de lege privind piața produselor petroliere, care a bulversat opinia publică în această săptămână. (Despre proiect vedeți aici).

Amintim că prin acest proiect dubios se propune scoaterea de sub reglementare a unui segment important al pieței produselor petroliere. Mai simplu spus, se dă mână liberă companiilor petroliere să fixeze ce preț doresc la o gamă largă de produse petroliere. Fără nici un fel de supraveghere sau reglementare din partea ANRE.

Aici trebuie de menționat că: absolut toți marii jucători de pe piață au produse petroliere de brand. Este o lege în favoarea TUTUROR companiilor petrolier și în defavoarea cetățenilor !!!

În intervenția mea publică am sugerat conducerii PAS să investigheze cum acest proiect a ajuns la ei, dar se pare că nu mai este nevoie de investigație. Astăzi ANRE a emis un comunicat, care de fapt este un autodenunț public, deoarece din comunicat devine clar și se poate deduce foarte simplu, că de fapt ANRE este autorul legii. Ne având dreptul la inițiativă legislativă, cel mai probabil au apelat la un grup de deputați, prin care au dorit să promoveze acest proiect, iar ei rămânând în umbră. Deputații sincer au crezut în buna intenție a conducerii ANRE și au nimerit într-o capcana nedorită de ei

În fapt:

  1. Prin toate acțiunile sale din ultimile luni, ANRE a creat un haos pe piața produselor petroliere, care duce la monopolizarea pieții și ruinarea micilor proprietari de stații PECO în favoarea marilor jucători de pe piață. (Am scris aici)
  2. Prin noul proiect de lege ei speră să rezolve problema cu mâinile altora, expunând noua guvernare.
  3. De fapt legea propune scoaterea de sub orice reglementare a unui segment de piață. ANRE dorește în continuare să primească de la noi câte 85 milioane lei anual pentru reglementare, dar fără a reglementa piaț (Despre bugetul ANRE și cu ce se ocupă ei voi reveni cu alte ocazii)
  4. Efectul acestei legi va fi CREȘTEREA IMEDIATĂ a preț Ori în Moldova orice ”liberalizare” se termină cu creșterea prețurilor. Doar că ANRE, dorește să se spele de acest lucru și intenționează să plaseze toată vina pe noul Parlament, care urma să voteze această lege

Am spus de multe ori și mai repet odată. Pentru Moldova, cel mai bine ar fi să avem o piață concurențială, cu prețuri libere, dar din păcate viața a demonstrat că cel puțin la această etapă nu este posibil. Orice ”liberalizare” la noi se termină cu abuzurile companiilor petroliere. (Recomand insistent acest articol)

Din acest motiv: UNICA soluție la ziua de azi pentru produsele petrolier, este reglementarea prețurilor în BAZA LEGII și nu a deciziilor voluntariste ale ANRE.

În prezent avem nevoie de un sistem viabil de protecție a INTERESELOR CONSUMATORILOR.

Orice proiect de lege trebuie să protejeze în primul rând consumatorii. Orișice alt interes trebuie tratat cu mare suspiciune. Doar prin această abordare v-om reuși să facem ordine pe cea mai controversată piață din Moldova.

Sursa de informație: https://ionita.md/2021/07/30/cum-conducerea-anre-a-decis-sa-compromita-noua-guvernare/

 

 

Notă! Preluarea textelor de pe pagina www.lagazzette.md se realizează în limita maximă de 1600 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.lagazzette.md sunt protejate de Legea cu nr.139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor Lagazzette se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Related post

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.