Agenţia pentru protecţia consumatorilor a iniţiat un control la 2 staţii PECO. Probabil control iniţiat de organele statuui urmare a probabilităţii de înţelegeri între jucătorii acestu segment de activitate. Aici, este necesar de remarcat că, în cadrul controlului s-a constatat că, agentul economic procură produse petroliere în scopul vânzării lor ulterioare consumatorilor sau utilizării acestora în activitatea de producere de la furnizorii naționali fiind însoțite de documente de proveniență și rapoarte de inspecție, care atestă calitatea cuvenită şi securitatea mărfurilor.
Reieșind din înscrierile din Registrul de aditivare a produselor petroliere identificate la stația PECO rezultă că agentul economic utilizează în activitatea de producere aditivul marca „Total” conform instrucțiunilor tehnologice de fabricare a carburantului pentru automobile elaborate și aprobate de agentul economic, prin adăugarea aditivului marca „Total” modifică caracteristicile produselor petroliere procurate de la agenții economici menționați supra și în alte circumstanțe, prin prisma prevederilor art. 1 din Legea nr. 105/2003, devine producător.
Raportând circumstanțele de fapt constatate, la prevederile normelor de drept citate mai sus, se conchide că, agentul economic urmare a modificării caracteristicilor produselor petroliere este obligată să demonstreze caracterul inofensiv al acestor produse petroliere prin rapoarte de inspecţie emise de către organismele de inspecţie acreditate în condiţiile Legii nr.235/2011 privind activităţile de acreditare şi de evaluare a conformităţii şi recunoscute de către Ministerul Economiei şi Infrastructurii însă, deși au fost solicitate, asemenea rapoarte nu au fost prezentate în cadrul controlului.
În aşa mod, constatăm că produsele petroliere principale, după ce le-au fost modificate caracteristicile calitative, și anume:
1. Benzină 95 aditivată, în volum de 10428 litri, la prețul de 20,40 lei/litru;
2. Motorină aditivată, în volum de 10362 litri, la prețul de 16,80 lei/litru;
Nu sunt însoțite de rapoarte de inspecție, care ar demonstra caracterul aditivat al acestora, întru asigurarea consumatorilor cu informație veridică și corectă privind principalele caracteristici calitative, compoziţia și aditivii folosiţi.
De rând cu aceasta, din analiza coroborată a probatoriului administrat în cauză, din care s-a reţinut starea de fapt mai sus descrisă, se constată că prejudiciul (conform ultimei facturi fiscale ) constituie suma de 275600 lei, ceea ce conform art. 126 alin. (1) Cod penal, se consideră proporții mari.
Pe acest caz, având în vedere încălcările depistate APCSP a pornit două procese contravenționale în privința stațiilor PECO, în partea ce se referă la comercializarea produselor petroliere principale în baza art. 344 alin. (1) lit. a) Cod contravențional.
Material realiyat cu suportul: https://consumator.gov.md/rom/comunicate-de-presa/nereguli-la-o-retea-de-statii-peco-care-induce-in-eroare-consumatorii-privind-calitatea-produselor-petroliere