Start pentru Tineri: 94 de tineri vor primi granturi pentru a dezvolta afaceri

 Start pentru Tineri: 94 de tineri vor primi granturi pentru a dezvolta afaceri

94 de companii conduse de tineri vor primi granturi de până la 180 mii lei din partea statului pentru inițierea propriilor afaceri acasă. Comitetul de coordonare al Programului „START pentru TINERI: o afacere durabilă la tine acasă” a aprobat spre finanțare proiectele investiționale depuse de tinerii antreprenori în cadrul celui de-al patrulea apel de proiecte al programului. 

La competiție s-au înscris 182 de companii din toate regiunile țării,  care au trecut printr-un proces riguros de selectare.

Din numărul companiilor aprobate spre finanțare, pentru 7 proiecte investiționale contribuția proprie în valoare de 20% va fi acoperită de Organizația Internațională a Muncii, în cadrul Parteneriatului Local de Ocupare din raioanele Cantemir și Căușeni.

Valoarea totală a granturilor aprobate va constitui 15,93 mil. lei, care va contribui la atragerea a 25,70 mil. lei lei investiții în economie.  Implementarea proiectelor investiționale ale tinerilor va contribui la crearea a circa 275 locuri de muncă, dintre care 131 pentru femei. Din numărul de 94 de proiecte investiționale acceptate pentru finanțare, 45 de afaceri sunt create/administrate de către femei.  Circa 67% din afacerile create de tineri vor fi desfășurate în zonele rurale. Cele mai active localități fiind municipiul Chișinău, UTA Găgăuzia, Căușeni, Ungheni, Cahul, Ștefan-Vodă și Orhei. Domeniile de activitate a companiilor selectate vizează prestarea serviciilor (48%), o treime din afaceri (34%) vor  activa în domeniul industriei prelucrătoare, iar alte 13% din afaceri își vor desfășura activitatea în agricultură și zootehnie. În urma examinării proiectelor de business a tinerilor participanți la program este de remarcat ingeniozitatea și inovativitatea ideilor de afaceri depuse, precum: producerea produselor lactate vegetale din nuci și semințe; producerea plăcilor termoizolante din stuf; fabricarea uleiurilor esențiale, ceaiuri aromatice și suplimentelor alimentare din plante medicinale; producerea cosmeticii decorative ecologice; etc.

Amintim faptul că Programul național „START PENTRU TINERI: o afacere durabilă la tine acasă” a fost lansat în luna februarie 2019 și are ca scop dezvoltarea spiritului antreprenorial în rândul tinerilor și încurajarea inițierii afacerii, în special în zonele rurale, prin facilitarea accesului la resurse financiare, instruire, consultanță și mentorat în gestiunea și extinderea afacerii. Pe parcursul implementării Programului, 1459 de tineri au fost instruiți în domeniul antreprenorial și ghidați în elaborarea proiectelor investiționale, iar 300 de proiecte investiționale au fost aprobate pentru finanțare, dintre care 246 de proiecte investiționale sub formă de grant și 54 de proiecte investiționale sub formă de Business Voucher. 

Totodată, au fost realizate 31 de Hackathoane în toate regiunile țării, pentru a stimula creativitatea tinerilor din toată țara privind generarea ideilor și identificarea celor mai viabile și inovatoare potențiale idei de afaceri.

Sursa de informare: https://agrobiznes.md/start-pentru-tineri-94-de-tineri-vor-primi-granturi-pentru-a-dezvolta-afaceri.html

 

Notă! Preluarea textelor de pe pagina www.lagazzette.md se realizează în limita maximă de 1600 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.lagazzette.md sunt protejate de Legea cu nr.139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor Lagazzette se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Related post