Sindicaliștii din Republica Moldova cer majorarea salariului minim până la 50-60%

 Sindicaliștii din Republica Moldova cer majorarea salariului minim până la 50-60%

 

Sindicaliştii din Republica Moldova au cerut autorităţilor să majoreze salariul minim până la 60% din salariul mediu pe economie sau până la 5940 de lei. Într-o declaraţie adresată Parlamentului, Guvernului şi Patronatelor, Confederaţia Naţională a Sindicatelor menţionează că în perioada pandemiei COVID-19, lucrătorii au fost supuşi unor riscuri extreme pentru sănătate şi au fost nevoiţi să se adapteze unor noi forme de muncă. În acelaşi timp, oamenii muncii din ţara noastră sunt afectaţi de ororile provocate de războiul din Ucraina, iar presiunea acestui război este resimţită şi amplifică incertitudinea pentru viitor.

În acest context, sindicaliştii cer majorarea salariul minim până la 50-60 la sută din salariu mediu pe economie, menţinerea ritmului de creştere a salariilor şi neadmiterea acumulării restanţelor la plata acestora. Totodată, CNSM cere perfecţionarea Legii privind sistemul public de pensii, inclusiv a mecanismului de calculare şi stabilire a pensiei anticipate pentru carieră lungă. De asemenea, sindicaliştii solicită autorităţilor susţinerea veniturilor populaţiei prin subvenţii şi compensaţii pentru a face faţă creşterii preţurilor şi tarifelor, combaterea economiei informale şi elaborarea mecanismelor de formalizare a lucrătorilor informali, precum şi ajustarea legislaţiei naţionale pentru recunoaşterea infectării cu COVID -19 drept boală profesională.

„CNSM face apel şi către partenerii sociali (Guvern şi Patronate) de a acorda o atenţie sporită problemelor sociale, care frământă întreaga societate, respectării principiului funcţionalităţii dialogului social la toate nivelurile, creării condiţiilor reale pentru dezvoltarea dialogului social în societate ca unica cale de a păstra echilibrul, liniştea şi pacea în ţară”, a menţionat preşedintele CNSM, Igor Zubcu.

Sursa de informație: https://regional.md/sindicalistii-din-republica-moldova-cer-majorarea-salariului-minim-pana-la-50-60/

 

Notă! Preluarea textelor de pe pagina www.lagazzette.md se realizează în limita maximă de 1600 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.lagazzette.md sunt protejate de Legea cu nr.139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor Lagazzette se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Related post