Programul PARE 1+1, extins pentru încă 3 ani

 Programul PARE 1+1, extins pentru încă 3 ani

Programul „PARE 1+1” a fost extins până la finele anului 2024. Pentru implementarea programului, Ministerul Economiei a prevăzut, pentru anii 2022-2024, mijloace financiare în sumă de 30 milioane lei anual.

O decizie în acest sens a fost aprobată în ședința din 29 decembrie a Guvernului. 

Programul de Atragere a Remitențelor în Economie „PARE 1+1” este destinat lucrătorilor migranți sau rudelor de gradul întâi ale acestora, care investesc mijloace bănești obținute peste hotare în inițierea sau extinderea unei afaceri în Republica Moldova. Candidații la program urmează cursuri în domeniul antreprenoriatului, astfel ca, ulterior, să poată obține un grant de până la 250 mii lei. „PARE 1+1” prevede ca fiecare leu investit din remitențe să fie suplinit cu un leu din partea programului. 

Pe parcursul anilor 2010-2021, în cadrul programului au fost înregistrate următoarele rezultate:

 2649 persoane au fost instruite;

• 1815 proiecte investiționale au fost aprobate pentru finanțare;

• 739 afaceri noi au fost lansate, ceea ce reprezintă 41,6% din totalul beneficiarilor de Program; 

• 564 lucrători migranți s-au reîntors acasă și au lansat o afacere; 

• 48,70% dintre antreprenori au fost tineri cu vârsta de până la 35 ani; 

• 1524 beneficiari (84%) își desfășoară activitatea în satele și orașele din țară, iar în mun. Chișinău și Bălți sunt înregistrate 16% din întreprinderi. 

Printre participanții la Program sunt migranți care muncesc în peste 35 state. Cea mai mare pondere o dețin persoanele care investesc remitențele obținute în Italia, Federația Rusă și Marea Britanie.

De menționat că, 32% din totalul beneficiarilor „PARE 1+1” sunt femei, respectiv 571 întreprinderi sunt create și/sau administrate de femei. 

Citește și despre Oportunități de finanțare pentru femei în agricultură.

Programul „PARE 1+1” este implementat de către ODIMM (Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii) din anul 2010 și are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale moldovenilor aflați la muncă peste hotare în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova, stimulând totodată transferurile bănești pe căi oficiale. 

Sursa de informație: https://agrobiznes.md/programul-pare-11-extins-pentru-inca-3-ani.html

 

Notă! Preluarea textelor de pe pagina www.lagazzette.md se realizează în limita maximă de 1600 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.lagazzette.md sunt protejate de Legea cu nr.139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor Lagazzette se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Related post