Primăria Chișinău a lansat Planul local anticorupție

 Primăria Chișinău a lansat Planul local anticorupție

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, a lansat Planul local anticorupție prin care municipalitatea își propune să devină cea mai transparentă instituție publică din țară, transmite MOLDPRES.

Într-o conferință de presă, Ion Ceban a prezentat astăzi principalele direcții de luptă împotriva corupției pe care le va implementa administrația locală a capitalei. Este vorba de transparentizarea achizițiilor publice, implicarea cetățenilor în luarea deciziilor prin sondaje pe teren și on-line și consultarea societății civile la procedurile de achiziții publice.

Edilul a spus că măsurile împotriva corupției au fost motivate de faptul că anterior au existat mai multe constatări ale experților referitoare la gradul înalt de corupție existent în instituție. „Până a fi ales în funcție, Primăria Chișinău era considerată cea mai coruptă instituție din țară. Acestea sunt constatările despre acțiunile sau inacțiunile care au fost de-a lungul anilor, dar și din perspectiva experților internaționali. Ne propunem să devenim  o instituție transparentă și cu riscuri mult mai scăzute în ceea ce ține de corupție”, a specificat oficialul.

În același timp sursa citată a subliniat că, în premieră pentru municipiul Chișinău, toate terenurile și  încăperile destinate comercializării sunt scoase la vânzare prin intermediul licitațiilor publice, astfel reducându-se riscul ilegalităților. „În urma licitațiilor, Primăria încasează sute de milioane de lei, iar aceste acțiuni se fac cu implicarea presei și a celor care doresc. Pe sub masă nu a fost dat niciun teren. Achizițiile publice se fac în baza licitațiilor electronice. Marea majoritate pot fi văzute pe site-urile specializate și al Primăriei”, a rezumat Ceban.

Principalele prevederi ale Planului local de luptă împotriva corupției în mun. Chișinău vizează fortificarea integrității instituționale; eficientizarea proceselor operaționale; asigurarea transparenței și prevenirea corupției în procesul de planificare, desfășurare și monitorizare a achizițiilor publice; sporirea calității serviciilor publice și diminuarea factorilor de corupție.  

Sursa de informare: https://www.moldpres.md/news/2021/11/30/21009184

 

Notă! Preluarea textelor de pe pagina www.lagazzette.md se realizează în limita maximă de 1600 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.lagazzette.md sunt protejate de Legea cu nr.139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor Lagazzette se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Related post