Președintele A.O. „Ştefan cel Mare şi Sfânt”: Avem astăzi deputați care s-au trezit direct parlamentari fără a avea anterior un serviciu

 Președintele A.O. „Ştefan cel Mare şi Sfânt”: Avem astăzi deputați care s-au trezit direct parlamentari fără a avea anterior un serviciu

„Avem astăzi deputați care s-au trezit direct parlamentari fără a avea anterior un serviciu sau, și mai grav, direct de pe băncile universităților.” De această părere este Președintele Asociaței Obștești „Ștefan cel Mare și Sfânt”, Andrei Batereanu. În cadrul unei postări pe Facebook, acesta se arată deranjat de faptul că în Republica Moldova, la conducere ajung oameni fără capacități, iar oamenii de valoare se tem să iasă în față sau chiar fac un pas în spate, pentru că se tem să intre în acest dezmăț. La noi se consideră că, dacă ai dreptul să fii ales, indiferent de calitățile tale, pregătire si capacități, poți să conduci o societate, ceea ce e totalmente greșit. Eu mă mir de unii cum ajung să-și rupă cămășile de pe ei doar să ajungă deputați sau miniștri. Astăzi, să fii ministru al Sănătății în perioada de pandemie sau al oricărui alt minister e o mare răspundere.

Eu cred că azi trebuie să te bați, să lupți, ca să găsești pe cineva competent și potrivit. Iar cel potrivit trebuie sa fie un om responsabil și să-și asume lucruri. Or, la noi, ei ajung miniștri și constată că nu pot face față, dar nici la o parte nu se dau. Sau dacă se intâmplă ceva scandalos sau nepotrivit într-un minister, demisia de onoare e de domeniul fantasticului. După mine, nu poți să intri în parlament sau guvern, dacă nu ai condus măcar un grup de elevi sau studenți sau daca nu ai făcut ceva în școala ta sau oriunde în altă parte.

Avem astăzi deputați care s-au trezit direct parlamentari fără a avea anterior un serviciu sau, si mai grav, direct de pe băncile universităților. În schimb, oamenii de valoare se tem să iasă în față sau chiar fac un pas în spate, pentru ca se tem să intre în acest dezmăț. Nu poți intra în parlament fără să poți deosebi o hotărâre de guvern de o lege, La noi însă, când se discută, spre exemplu, legea bugetului, 80% din parlamentari dorm, pentru că habar nu au ce se întâmplă acolo.

Dacă am putea găsi mecanismul de selectare a competenților și valorilor, de a nu permite ca lângă un intelectual profesionist să ajungă un cioban incompetent care se consideră egal cu celălalt. O societate funcționează normal când cei mai valoroși, dotați, instruiți și mai culți conduc. Însă, la noi, evident, e cu totul invers.  Pentru a accede la putere oameni de valoare, cu grija față de țară și a zilei de mâine, nu avem neapărat nevoie de legi și mecanisme dure, ci de un grad ridicat al moralității și principiilor.

Or, la noi s-a creat ușor impresia ca orice nu ai face, oricum scapi ușor. Ai un avocat bun, legea este îngăduitoare, dai un ban și ești în rând cu lumea, iar de răspunderea publică și moralitate în asemenea situații nici nu poate fi vorba.

Civilizațiile pe care noi le admirăm și tindem s-au clădit printr-o chimie foarte subtilă – valori, competențe, recompense, pedepse și, desigur, bunul simt. La noi, din păcate, societatea se bălăcește într-o lipsă totală de principii, iar ele, în opinia mea, sunt fundamentale”, a scris Andrei Batereanu.

Sursa de informație: https://paranteze.md/news/presedintele-a.o.-stefan-cel-mare-si-sfant%22:-avem-astazi-deputati-care-s-au-trezit-direct-parlamentari-fara-a-avea-anterior-un-serviciu

 

Notă! Preluarea textelor de pe pagina www.lagazzette.md se realizează în limita maximă de 1600 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.lagazzette.md sunt protejate de Legea cu nr.139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor Lagazzette se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Related post