Politica de mediu a R. Moldova va fi aliniată la Pactul Verde European

 Politica de mediu a R. Moldova va fi aliniată la Pactul Verde European

mediu_lagazzette

Potrivit Ministerului Mediului, aceasta include o serie de domenii importante, precum reducerea poluării, biodiversitatea, sistemele alimentare, mobilitatea durabilă, aerul curat, apa, energia, economia circulară și altele.

„Moldova susţine agenda globală de mediu a Uniunii Europene prin numeroase inițiative la nivel internațional, neutralitatea climatică a UE pentru 2050 și obiectivele în domeniul biodiversității. Este de maximă importanță să ținem cont de faptul că transformarea verde este un proces, nu un scop în sine. Este o cale către dezvoltarea durabilă, echilibrul bunăstării și posibilitățile pe care le oferă mediul ce ne înconjoară”, a menționat ministrul Mediului, Rodica Iordanov.

Șeful Delegației Uniunii Europene la Chişinău, Janis Mazeiks a subliniat importanța tranziției la economia verde. ”Noi susținem Republica Moldova ca să treacă la o dezvoltare sustenabilă. În calitate de țară candidată la familia Uniunii Europene va trebui să respectați toate cerințele și solicitări care sunt incluse în Pactul Verde European și să asigurați armonizarea legislației Moldovei la acquis-ul UE”, a estimat Janis Mazeiks.

Ministerul Mediului promovează activ economia verde și circulară în documentele de politici, conexe cu implementarea obiectivelor Strategiei naționale de dezvoltare Moldova Europeană 2030. Este vorba de noua Strategie de mediu până în anul 2030, Programul de promovare a economiei verzi pentru perioada 2023-2027, Programul de dezvoltare cu emisii reduse până în 2030, Regulamentul privind etichetarea ecologică ş.a.

Sursa de informaţie: https://www.moldpres.md/news/2023/02/06/23000910

 

Notă! Preluarea textelor de pe pagina www.lagazzette.md se realizează în limita maximă de 1600 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.lagazzette.md sunt protejate de Legea cu nr.139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor Lagazzette se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Related post