Politica de coeziune a UE: mai mult de 530 de milioane de euro pentru cooperare teritorială incluzând Ucraina și Moldova în perioada 2021-2027

 Politica de coeziune a UE: mai mult de 530 de milioane de euro pentru cooperare teritorială incluzând Ucraina și Moldova în perioada 2021-2027

proiect_lagazzette

Comisia Europeană a aprobat patru noi programe Interreg incluzând 10 state membre, Ucraina și Moldova, cu o finanțare din partea UE în cuantum de 533 de milioane de euro pentru perioada 2021-2027, destinată consolidării cooperării transfrontaliere și transnaționale, stimulării tranziției verzi și sprijinirii asistenței medicale și educației. Aceste programe vor beneficia de finanțare consolidată în contextul deciziei Comisiei din martie de a suspenda cooperarea cu Rusia și Belarus în urma invadării Ucrainei de către Rusia și de a transfera 26,2 milioane de euro, alocați inițial acestor două țări, pentru consolidarea cooperării cu Ucraina și Moldova.

215 milioane de euro în sprijinul cooperării transnaționale în regiunea Dunării pentru inovare și energie din surse regenerabile. Programul Interreg pentru regiunea Dunării va investi în cooperare pentru a imprima un caracter mai inovator și mai sustenabil regiunii Dunării. Programul va sprijini investițiile verzi pentru a spori utilizarea surselor regenerabile de energie, a îmbunătăți gestionarea apei și a conserva biodiversitatea prin coridoare ecologice. De asemenea, va investi în acțiuni comune, în scopul gestionării riscurilor legate de schimbările climatice. Programul va sprijini în același timp o piață a muncii incluzivă, concentrată îndeosebi pe grupurile vulnerabile și defavorizate.

187 de milioane de euro destinați cooperării transfrontaliere dintre Polonia și Ucraina pentru conservarea naturii, asistență medicală și gestionarea frontierelor. Programul Interreg NEXT Polonia-Ucraina va investi în adaptarea la schimbările climatice, în gestionarea durabilă a apei (inclusiv dezvoltarea infrastructurii de canalizare) și în protecția naturii și a biodiversității. Programul va consolida unitățile regionale de asistență medicală, va îmbunătăți accesul la medicina de specialitate și de urgență și va sprijini asistența medicală pe termen lung. Programul va sprijini, de asemenea, cooperarea dintre autoritățile publice în scopul de a ameliora guvernanța locală, inclusiv în domeniul gestionării frontierelor.

54 de milioane de euro alocați cooperării transfrontaliere dintre România și Ucraina pentru o calitate superioară a educației și a asistenței medicale și o mai bună conservare a naturii. Programul Interreg NEXT România-Ucraina va investi în principal în educația incluzivă (de exemplu, infrastructură, planuri educaționale, parteneriate între instituții) și în asistență medicală de calitate (de exemplu, crearea și modernizarea serviciilor de urgență și a unităților mobile de screening). Investițiile în adaptarea la schimbările climatice și în protecția naturii și a biodiversității vor viza probleme comune precum incendiile forestiere, eroziunea solului, alunecările de teren, secetele și incendiile care produc pagube terenurilor agricole. Programul va sprijini totodată rețeaua amplă de parcuri și rezerve naturale.

77 de milioane de euro destinați cooperării transfrontaliere dintre România și Moldova pentru o calitate superioară a educației și a asistenței medicale și o mai bună conservare a naturii. Programul Interreg NEXT România-Moldova va investi în prevenirea riscurilor de dezastre naturale și în reziliența față de acestea. În același timp, programul va contribui la conservarea biodiversității, sprijinind și dezvoltarea economică a comunităților locale. Programul va investi în educație și formare (de exemplu, în construcția și modernizarea școlilor și a universităților, în modernizarea echipamentelor digitale). Va fi finanțat accesul la asistență medicală în scopul de a se aborda disparitățile dintre serviciile medicale din mediul urban și cele din mediul rural în România, iar Moldova va primi echipamente medicale noi de înaltă performanță. În fine, programul va investi în turism și cultură, îmbunătățind accesul la monumentele istorice din zonă.

Sursa de informaţie :

 http://adrcentru.md/libview.php?l=ro&idc=340&id=4167&t=/Noutati/Politica-de-coeziune-a-UE-mai-mult-de-530-de-milioane-de-euro-pentru-cooperare-teritoriala-incluzand-Ucraina-i-Moldova-in-perioada-2021-2027

 

Notă! Preluarea textelor de pe pagina www.lagazzette.md se realizează în limita maximă de 1600 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.lagazzette.md sunt protejate de Legea cu nr.139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor Lagazzette se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Related post