Piața agricolă mondială: Prețul la grâu a atins un nou maxim pe Euronext

 Piața agricolă mondială: Prețul la grâu a atins un nou maxim pe Euronext

Prețurile pe piețe erau încă ferme ieri, alimentate de revizuiri succesive descendente ale producției în unele țări, dar și susținute de piața energiei. Creșterea prețurilor petrolului și gazelor tulbură soldurile pieței cu temerile legate de aprovizionarea cu îngrășăminte. Potrivit FAO, prețurile la alimente se întorc la maximele de acum 10 ani. Prețurile cerealelor la nivel mondial au crescut cu +2% în septembrie și la semințele oleaginoase cu +1,7% în septembrie și cu + 60% pe parcursul anului. Pe arena internațională, USDA a confirmat vânzarea a 261.264 tone de soia și 314.256 tone porumb către Mexic.Potrivit Agritel, prețurile la grâu au atins un nou maxim ieri pe Euronext pentru contractele din decembrie. Cu toate acestea, volumele au fost reduse, deoarece mulți comercianți participă la Bursa europeană de mărfuri de la Copenhaga. În Brazilia, Conab prezintă o estimare inițială a producției de porumb pentru sezonul 2021/2022 – la 116,3 Mt față de 87,0 Mt din anul acesta. De asemenea, producția de soia este estimată a fi mai mare, la 140,75 Mt față de 137,3 Mt din anul acesta. Prețurile pentru rapiță au fost din nou volatile ieri, tranzacțiile reducându-se după ce au început ziua pe teritoriu negativ.

Piața agricolă din regiunea Mării Negre

Prețurile la grâu și porumb continuă să se întărească în zona Mării Negre, în special pentru livrările din următoarea perioadă, în ciuda concurenței originilor europene. Cererea rămâne puternică într-un mediu foarte restrâns. Comercianții se tem că Rusia ar putea lua măsuri suplimentare pentru a limita inflația, cum ar fi introducerea cotelor de export care ar urma după introducerea taxelor. Întârzierea recoltării porumbului din Ucraina continuă din cauza ploilor regulate.

Piața agricolă din SUA

Piața pentru soia este din nou bine orientată. Acest lucru se datorează în principal unei activități decente de export pentru această săptămână (1,042 Mt). Exporturile de grâu s-au situat în intervalul preconizat, la 333.200 tone. Exporturile de porumb au depășit așteptările, la 1.265 Mt. Cu toate acestea, comercianții ar trebui să devină mai precauți înainte de raportul lunar al USDA de marți. Cererea internațională continuă să fie constantă, dar prețurile din Chicago nu progresează la fel de mult ca în Europa. Acest lucru se datorează parțial puterii dolarului.

Sursa de informaţie: https://agrobiznes.md/piata-agricola-mondiala-pretul-la-grau-a-atins-un-nou-maxim-pe-euronext.html

 

Notă! Preluarea textelor de pe pagina www.lagazzette.md se realizează în limita maximă de 1600 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.lagazzette.md sunt protejate de Legea cu nr.139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor Lagazzette se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Related post