Parlamentul a probat în primă lectură modificările la Legea privind protecția mediului ce ține de reformarea Fondului Ecologic Național. Ședința plenară a Parlamentului a avut loc la 10 februarie 2022

 Parlamentul a probat în primă lectură modificările la Legea privind protecția mediului ce ține de reformarea Fondului Ecologic Național. Ședința plenară a Parlamentului a avut loc la 10 februarie 2022

După ce în ședința Guvernului de ieri, 9 Februarie, au fost aprobate mai multe modificări la Legea 1515/1993 privind protecția mediului înconjurător și a unor acte normative, astăzi, Parlamentul a votat pentru aceste modificări. Ulterior, Ministerul Mediului va veni cu un proiect de Hotărâre de Guvern, pentru promovarea noului Regulament, care va reglementa modul de organizare și funcționare a Fondului National de Mediu, manualul operațional care va include toate procesele privind aplicarea, selectarea, finanțarea, evaluarea, monitorizarea și raportarea proiectelor, inclusiv, formularele pentru Ghidul programelor de grant, propunerile de proiect și bugetul. Astfel, va oferi mai multă transparentă, egalitate și echitate, cu orientare sporită spre protecția mediului, soluționând o bună parte a problemelor stringente de mediu din țară.

Ținând cont de starea precară a mediului, un Fond Național de Mediu eficient este așteptat foarte mult de autorități publice locale, agenți economici, instituții și societatea civilă care vor putea aplica cu proiecte de mediu. Un alt aspect extrem de important este, în acest sens, depolitizarea procesului prin care se oferă granturile. Propunerile de proiect depuse de către beneficiari vor trece printr-o evaluare asigurată de un grup de experți din domeniu.

Modificările la actele normative care inițiază reforma actualului Fond Ecologic Național au fost propuse de deputata Parlamentului RM, Ina Coșeru.

Sursa de informație: https://mediu.gov.md/ro/content/3735

 

Notă! Preluarea textelor de pe pagina www.lagazzette.md se realizează în limita maximă de 1600 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.lagazzette.md sunt protejate de Legea cu nr.139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor Lagazzette se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Related post