O companie elvețiană va construi o fabrică de prelucrare a fructelor și legumelor la Ștefan Vodă

 O companie elvețiană va construi o fabrică de prelucrare a fructelor și legumelor la Ștefan Vodă

Compania elvețiană Schoeni a semnat un Acord de investiții în valoare de 1,5 milioane de euro cu Zona Economică Liberă „Bălți”, subzona Ștefan Vodă.

Semnarea acordului este rezultatul unui studiu realizat de experții Schoeni privind oportunitățile în sectorul agricol din Moldova, în perioada 2020-2021, transmite Moldpres.

După ce a evaluat pozitiv perspectivele investiționale de lucru în țara noastră, în iulie 2021 compania elvețiană Schoeni a înregistrat în Moldova compania „HIS EAST” SRL și a devenit rezident al ZELB (subzona Ștefan Vodă). O investiție de 1,5 milioane de euro va fi folosită pentru construirea unei fabrici de 2.000 m.p. pentru procesarea fructelor și legumelor.

Scopul principal al proiectului este de a permite micilor producători agricoli din sud-estul țării să transforme producția agricolă primară în produse cu valoare adăugată.

Fabrica va fi dotată cu utilaje moderne pentru prelucrarea fructelor și legumelor și va avea o capacitate de producție de două mii de tone pe an. Pe termen lung, se planifică extinderea capacității de producție și a spațiului de cinci ori – până la zece mii de metri pătrați, cu o creștere corespunzătoare a investițiilor și a locurilor de muncă.

În prezent, în subzona Ștefan Vodă se află în curs de desfășurare construcția rețelelor inginerești și se lucrează la pregătirea infrastructurii necesare pentru funcționarea fabricii.

Se preconizează ca aceasta să fie deschisă la începutul sezonului agricol următor, în mai-iunie 2022. Fabrica va începe să proceseze legume (varză, sfeclă, morcovi, cartofi, ceapă), fructe de pădure (zmeură, căpșuni) și fructe (mere, pere). Atât semifabricatele congelate, cât și produsele finite, inclusiv cele sub marca Schoeni Food, vor fi produse și exportate în Elveția și în alte țări din UE.

Schoeni este un holding cu peste o mie de angajați în Elveția, Italia și Slovacia. Schoeni Food și-a început activitatea în 1920, în Elveția, cu producția de varză la scară industrială. Compania este un pionier în producția ecologică și își extinde continuu gama de produse.

Sursa de informaţie: https://agrobiznes.md/o-companie-elvetiana-va-construi-o-fabrica-de-prelucrare-a-fructelor-si-legumelor-la-stefan-voda.html

 

Notă! Preluarea textelor de pe pagina www.lagazzette.md se realizează în limita maximă de 1600 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.lagazzette.md sunt protejate de Legea cu nr.139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor Lagazzette se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Related post