NU FUNCŢIONEAZĂ! Noua lege care prevede ca pe rafturi să fie 50% producţie autohtonă

 NU FUNCŢIONEAZĂ! Noua lege care prevede ca pe rafturi să fie 50% producţie autohtonă

Magazinele din Republica Moldova sunt pline cu produse din import. Noua lege care prevede ca cel puțin jumătate din marfa de pe rafturi să fie de producţie autohtonă nu funcţionează. Şi motivul ar fi că Executivul nu a elaborat deocamdată niciun mecanism de implementare a legii. Începând de ieri, 24 august, toate magazinele din Republica Moldova sunt obligate să aibă pe rafturi cel puţin 50 de produse agroalimentare autohtone. Echipa de jurnaliști a fost în mai multe supermarketuri din Chişinău şi a constatat, însă, că noua lege nu se prea respectă. Aceste imagini sunt dintr-un magazin din Chişinău. Pe acest raft se vede clar că nu este niciun produs din Republica Moldova. Vicepreşedintele Platformei DA, Alexandru Slusari, spune că Guvernul nu a elaborat mecanismul de implementare a noii legi, iar supermarketurile rămân pline cu produse de import. Alexandru Slusari, vicepreşedinte Platforma DA a explicat că de fapt nu s-a stabilit niciun mecanism care ar permite ca legea nouă să poată funcționa. În hotărârea de Guvern este stipulat doar faptul că raportul de 50% se măsoară din lungimea liniară a raftului comercial. Reprezentanţii Ministerului Agriculturii au declarat că mecanismul de implementare a acestei norme trebuie să fie elaborat de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor. Tot ei trebuie să verifice dacă administratorii magazinelor respectă legea. Purtătorul de cuvânt al ANSA, Boris Harea, ne-a comunicat că va face precizări la acest subiect, dar apoi nu a mai răspuns la telefon.

Sursa de informație: https://agroexpert.md/rus/v-moldove/video-noua-lege-care-prevede-ca-pe-rafturi-sa-fie-50-productie-autohtona-nu-functioneaza  

 

Notă! Preluarea textelor de pe pagina www.lagazzette.md se realizează în limita maximă de 1600 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.lagazzette.md sunt protejate de Legea cu nr.139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor Lagazzette se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Related post