Noi condiţii de pensionare pentru femei, în vigoare din 1 iulie 2022

 Noi condiţii de pensionare pentru femei, în vigoare din 1 iulie 2022

Începând cu 1 iulie 2022, vârsta standard de pensionare pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă pentru femei este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare – 33 ani, comunică Casa Națională de Asigurări Sociale. Pentru bărbaţi vârsta de pensionare rămâne neschimbată, constituind 63 ani, iar stagiul de cotizare – 34 ani, condiţiile respective fiind stabilite de la 1 iulie 2019.

Totodată, reducerea vârstei standard de pensionare se acordă femeilor care au născut şi au educat până la vârsta de 8 ani cinci şi mai mulţi copii. Pentru acestea vârsta de pensionare se diminuează cu 3 ani și de astăzi, 1 iulie 2022, constituie 57 ani.

Pensia pentru limită de vârstă se stabileşte pe viaţă de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, dacă cererea şi actele necesare au fost depuse în termen de 90 de zile de la această dată. În cazurile în care a fost depăşit termenul de depunere a cererii, pensia se acordă de la data prezentării ultimului act necesar. Termenul de examinare constituie 60 de zile de la data depunerii cererii cu toate actele necesare, precizează CNAS.

Ținând cont de stagiul complet de cotizare prevăzut pentru femei, tot de la 1 iulie 2022 la stabilirea pensiei anticipate pentru carieră lungă acestea urmează să confirme 36 ani de stagiu contributiv de cotizare, iar în cazul bărbaţilor acest stagiu rămâne neschimbat – de 39 ani. 

Sursa de informație: https://monitorul.fisc.md/editorial/noi-condiii-de-pensionare-pentru-femei-in-vigoare-din-1-iulie-2022.html?fbclid=IwAR1Bt2P1DhJc1hCvRmo3NwmFO__BcufH-_ZKtyshuTlb4_ChSrt8ZNamPls

 

Notă! Preluarea textelor de pe pagina www.lagazzette.md se realizează în limita maximă de 1600 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.lagazzette.md sunt protejate de Legea cu nr.139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor Lagazzette se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Related post