NISTRUL SEACĂ – CRIZĂ ECOLOGICĂ ACUTĂ ȘI CU LIPSĂ DE APĂ POTABILĂ

 NISTRUL SEACĂ – CRIZĂ ECOLOGICĂ ACUTĂ ȘI CU LIPSĂ DE APĂ POTABILĂ

Deputatul BCS Grigore Novac susține că țara noastră se va confrunta cu o criză ecologică acută și cu lipsă de apă potabilă, dacă Ucraina nu va stopa lucrările la hidrocentrala Novodnestrovsk. Acesta a mers la fața locului, a filmat zona și a publicat imaginile video pe o rețea de socializare. „Apa scade, s-au format insulițe, vom avea doar broaște pe Nistru”, a spus Novac.

Parlamentarul a precizat că deși președintele Maia Sandu a avut două întrevederi cu omologul său ucrainean, Vladimir Zelenski, nici la una dintre ele nu s-a discutat despre situația râului Nistru. Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor va cere la prima ședință a Parlamentului audierea Guvernului pe această temă a mai spus Novac.

„În august, Ucraina a pornit a patra turbină a hidrocentralei de la Novodnestrosk și urmează să mai pună în funcțiune alte trei. Ecologiștii trag alarma, aceștia spun că dacă Ucraina nu va opri lucrările, moldovenii riscă să se confrunte cu o criză acută de apă potabilă”, a spus Novac.

Amintim faptul că, rîul Nistru izvorăşte din Carpaţii Ucraineni, dintr-un izvor de pe versantul de nord-vest al muntelui Rozluci, lîngă satul Volcie şi se varsă în limanul Nistrului din Marea Neagră, la 35 km spre nord-vest de or. Odesa. Lungimea rîului este de 1362 km; suprafaţa bazinului – 72100 km2; cota izvorului – 870 m de-asupra nivelului mării, a gurii de vărsare – 1,0 m, căderea rîului – 869 m, panta medie – 1,78‰, maximă – 39,0‰ (în primii 4 km), minimă – 0,1‰ (în cursul inferior al rîului) (fig. 3.3-3.5).

Notă! Construcția Complexului Hidroenergetic Nistrean (CHN) de către Ucraina a afectat în Republica Moldova atât calitatea apei, cât și habitatul natural al florei și faunei, precum și a redus numărul speciilor. Printre efecte se numără reducerea debitelor maxime cu aproximativ 30% și apariția efectului pulsatoriu, cunoscut sub numele de hydropeaking (atunci când nivelul apei din râu crește sau scade în funcție de deversările hidroenergetice). De asemenea, s-au observat răcirea apei râului în perioada caldă și încălzirea în perioada rece a anului, reducerea nivelului de substanțe nutritive, fluctuații semnificative ale nivelului de oxigen și supraaglomerarea cu vegetație a râului.

Acestea sunt câteva dintre concluziile preliminare ale studiului privind impactul social și de mediu al CHN asupra râului Nistru, comandat de PNUD Moldova și elaborat de o echipă de experți independenți, la inițiativa Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, cu sprijinul Suediei. Rezultatele preliminare ale cercetării au fost prezentate la un eveniment de presă, desfășurat în contextul Zilei Nistrului, marcată în fiecare an în ultima duminică a lunii mai.

„Deoarece omenirea s-a implicat în starea naturală a Nistrului, încălcându-i grav echilibrul ecologic, suntem obligaţi să luăm măsuri în redresarea situației ecologice actuale ale fluviului. Acest studiu va oferi răspunsuri Guvernului, inclusiv despre impacturile curente și viitoare ale CHN asupra populației, economiei și ecosistemelor din Republica Moldova, precum și care sunt riscurile și recomandările pentru diminuarea acestora”, a declarat  Ion Perju, Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Sursa de informație: http://www.apelemoldovei.gov.md/pageview.php?l=ro&idc=138

https://unimedia.info/ro/news/919be6ca07367a6c/video-novac-scade-apa-in-nistru-au-aparut-insulite-moldova-in-prag-de-criza-din-cauza-hidrocentralei-de-la-novodnestrovsk.html
https://www.md.undp.org/content/moldova/ro/home/presscenter/pressreleases/2021/complexul-hidroenergetic-nistrean-are-un-impact-semnificativ-asu.html

 

Notă! Preluarea textelor de pe pagina www.lagazzette.md se realizează în limita maximă de 1600 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.lagazzette.md sunt protejate de Legea cu nr.139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor Lagazzette se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Related post