Motivarea Ministrului de externe al României la Chișinău

 Motivarea Ministrului de externe al României la Chișinău

Azi asistăm la o conferință de presă oferită de Președintele Republicii Moldova și ministrul afacerilor externe al României dl.Bogdan Aurescu.

Conferință ce s-a soldat cu mulțimiri din partea Republicii Moldova pentru tot sprijinul acordat statului, mai ales în perioadă de pandemie.

Un aspect important a fost și faptul că s-au dedicat și discuțiilor asupra programelor inițiate anterior despre actualizarea programelor, pornind de la contextul actual al Republicii Moldova, programe care țin de dezvoltarea economică, probleme legate de mediu, sociale, de sanatate..

Ministrul afacerilor externe al României dl.Bogdan Aurescu a vorbit parțial și despre formele de asistență de care se va bucura Republica Moldova. A venit cu felicitări pentru cetățeni, pentru alegerea făcută, dar și de posibilitatea implimentării proiectelor.

Trebuie să „felicit cetățenii pentru rezultatele alegerilor din 11.07, fapt care demonstrează că se vrea schimbare, dar și pentru opțiunea pro-democrație, faptul că își doresc instituții democratice”…

Opțiunea alegătorilor ține și de posibilitatea de a dezvolta un stat pe principii de drept, iar România va susține Republica Moldova, fapt care creează premisele pentru integrarea europeană, o relansare a relațiilor cu România.

Sprijinul României s-a tradus prin apropierea de UE, prin susținere financiară și programe inițiate, iar azi vorbim despre un program nerambursabil de 100 mln. euro, proiect inițiat în 2010.

La fel se va susține printr-un proiect separat și instituțiile de presă cu 300.000 euro.

E foarte bine cînd cineva te ajută, doar că e complicat și de neînțeles de ce nu se arată actele oficiale, documentat, ca toți cei interesați să aibă acces, doar se oferă statului Republica Moldova, nu unei instituții private, sau nu e chiar așa? Călcăm pe aceeași stradă…din păcate…nu vin..vr..

Note! Bogdan Lucian Aurescu (n.  1973BucureștiRomânia) este un diplomat de carieră român, negociator internațional, aflat în prezent la al doilea mandat de ministru de externe, începând din data de 4 noiembrie 2019, fiind ministru al afacerilor externe în ambele guverne Ludovic Orban.

Pe 24 decembrie 2020, Maia Sandu a fost învestită în funcția de Președinte al Republicii Moldova, după victoria din 15 noiembrie 2020, când a avut loc cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Surse de informație:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Bogdan_Aurescu
https://www.presedinte.md/rom/biography
https://www.privesc.eu/Arhiva/95792/Declaratie-de-presa-sustinuta-de-Presedintele-Republicii-Moldova–Maia-Sandu–si-Ministrul-Afacerilor-Externe-al-Romaniei–Bogdan-Aurescu

 

Notă! Preluarea textelor de pe pagina www.lagazzette.md se realizează în limita maximă de 1600 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.lagazzette.md sunt protejate de Legea cu nr.139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor Lagazzette se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Related post