Moldovenii mai mult s-au împrumutat decît au cîștigat

 Moldovenii mai mult s-au împrumutat decît au cîștigat

În 30 de ani, moldovenii au făcut economii de 25 de miliarde de lei, mai puțin decât remitențele care vin de peste hotare într-un an, analiză Potrivit expertului, înclinația spre economii înseamnă depozitele nete din bănci ale cetățenilor raportat la veniturile lor. Astfel, în 2020 a fost înregistrată o înclinație spre economii destul de redusă. Prin anii 1990 – 2000 moldovenii economiseau 6-7% din bani. În 2020 – 2,1%. Iar, în 2021 – înclinația spre economii este de 0,3%. „Această înclinație spre consum la noi este una foste redusă și este caracterizată de sărăcie, de cultura slabă de a utiliza resurse financiare, instrumente financiare. Cu toate acestea, cetățenii noștri în ultimii ani dau dovadă de un consum al serviciilor financiare mult mai ridicat decât a fost în alți ani. În ultimii ani asistăm la un consum destul de puternic al cetățenilor noștri și mai puțin la economii”, a explicat expertul.

Veaceslav Ioniță a estimat că în 2020 veniturile monetare ale moldovenilor au fost de 141 de miliarde de lei. Este vorba de toate salariile pe care le primesc cetățenii moldoveni oficial, la care se adăugă toate prestațiile sociale, remitențele care vin de peste hotare, veniturile neoficiale și veniturile obținute din activități agricole etc. „Însumând toate acestea, noi vedem care sunt veniturile monetare ale cetățenilor Republicii Moldova. Să nu uităm că cetățenii noștri mai câștigă și sub formă nemonetară, sub formă de bunuri, servicii, alte lucruri”, a explicat Veaceslav Ioniță.

Economistul spune că din cei 141 de miliarde de lei pe care i-au câștigat anul trecut cetățenii moldoveni, trei miliarde de lei au fost depuși în bănci sub formă de depozite nete. O altă parte din bani au fost investiți în Republica Moldova și cel mai probabil în imobil, deoarece anul trecut s-au tranzacționat mai mult de 28 de mii de apartamente.

Vorbind despre economiile nete, ceea ce înseamnă toți banii pe care moldovenii i-au depus în bănci, fără creditele luate de către alți cetățeni, analistul economic a spus că anul trecut au fost de 25 de miliarde de lei, cu trei miliarde de lei mai mult decât în 2019, când s-a înregistrat -2,5 miliarde de lei. În prima jumătate a anului 2021 sunt deja 25,2 miliarde de lei. Un record al economiilor nete a fost înregistrat în 2012, 2013. După aceasta, ele au înregistrat creșteri mici, iar în anii 2017, 2018 și 2019 – au fost negative. „Anul 2020 este caracterizat ca un an de criză. Cetățenii nu s-au aventurat în cheltuieli și banii i-au depus la bancă”, a spus analistul economic.

De asemenea, a menționat că depozitele persoanelor fizice în sistemul bancar anul trecut au ajuns la 50,8 miliarde de lei. O creștere de 5,2 miliarde de lei față de 2019. Ultima dată o sumă la fel de mare a fost înregistrată în 2013 – de 5,9 miliarde de lei. În primele șase luni ale 2021 depozitele deja au ajuns la 54,1 miliarde de lei. Dacă trendul creșterii rapide va continua, la sfârșitul anului depozitele se vor apropia de 60 de miliarde de lei.

Sursa de informație: https://ionita.md/2021/08/03/014-analize-economice-inclinatia-spre-economii-ale-populatiei/

 

Notă! Preluarea textelor de pe pagina www.lagazzette.md se realizează în limita maximă de 1600 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.lagazzette.md sunt protejate de Legea cu nr.139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor Lagazzette se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Related post