Managementul deșeurilor de la local – la național

 Managementul deșeurilor de la local – la național

Primarul General, Ion Ceban a susţinut în data de 13.01.2022 o conferinţă de presă privind managementul deşeurilor din capitală. Una din cele mai mari probleme a Chişinăului rămâne a fi gestionarea inadecvată a deşeurilor.

Ministerul Mediului consideră că, alături de alte state membre UE, Republica Moldova poate fi un exemplu bun de gestionarea integrată a deşeurilor, dacă construim sistemul în mod inteligent. Viziunea noastră pe termen lung este o Moldovă cu #ZERODEȘEURI. Aceast obiectiv și deziderat, va fi atins prin dezvoltarea proiectelor de infrastructură modernă în domeniul gestionării deșeurilor, axat pe abordare regională în cele 8 regiuni de management al deșeurilor (RMD), conform Strategiei de gestionare a deșeurilor pentru anii 2013-2027.

La etapa actuală, în Republica Moldova există și exemple care pot fi preluate, ca exemple de urmat pentru autoritățile publice locale, inclusiv, și din perspectiva conlucrării intermunicipale. Un exemplu este gestionarea deșeurilor în mun. Ungheni, or. Nisporeni, care deservesc și acoperă cu servicii populația nu doar la nivel de oraș, dar și din localitățile din raioanele menționate. Colectarea și sortarea deșeurilor este organizată de serviciile de salubrizare a acestor primării, care deservesc populația conform contractelor încheiate.

Pentru a moderniza infrastructura în Regiune de Management al Deșeurilor, ca prim pas a fost selectat un proiect pilot în RMD nr. 5 (raioanele: Nisporeni, Ungheni şi Călăraşi) ca parte a macro- finanțării care  va fi acordată de către Banca Europeană de Investiții, în cadrul proiectului ,,Deșeuri solide în Republica Moldova”, cu un prim angajament a tranșei de 25 mil. EUR, din cadrul unui Program de împrumut de 100 milioane de euro, destinat pentru finanțarea dezvotării infrastructurii în Regiunile de management al deșeurior (poligane regionale de depozitare a deșeurilor, stații de sortare, compostare, stații de transfer.,etc.) care constituie veriga principală a sistemului primar de mangement integrat al deșeurilor cu integrarea ulterioară și altor tehnologii de valorificare a deșeurilor, axate pe o economie circulară.

Astfel, pentru a demonstra eficiența unui management integrat al deșeurilor la nivel de regiuni, având la bază ierarhia deșeurilor, pe parcursul anului 2022 va fi inițiată proiectarea și construcția infrastructurii de management al deșeurilor în RMD nr. 5, continuând acest proces în RMD nr.1 (raioanele: Briceni, Ocnița, Edineț, Dondușen­i) și nr.8 (1- r-nul Cantemir, mun. Cahul, r-nul Taraclia și UTA Găgăuzia, Vulcănești și Ceadîr-Lunga) pe parcursul perioadei 2022-2025, care, ulterior va servi ca model pentru alte RMD. 

Astfel reiterăm că, ne dorim ca şi viziunea tuturor autorităților publice locale din Moldova, inclusiv a Primăriei mun. Chişinău să fie la fel – #ZERODEŞEURI.

Iar pentru aceasta trebuie să muncim împreună ca:

  • să găsim consens între toate autorităţile publice locale din zona 4 în interesul cetăţeanului. În Regiunea de management al deșeurilor zona 4 intră localitățile din mun. Chişinău, r-nul Anenii Noi, r-nul Ialoveni, r-nul Criuleni, r-nul Străşeni și r-nul Hîncești ;
  • să găsim consens între toate autorităţile publice locale din RMD 4 pentru identificarea unui poligon care să servească întreaga zonă. Acest poligon este o măsură tranzitorie de la starea de lucruri de acum spre un sistem integrat de gestionare a deșeurilor, care va avea soluție de tratare (reciclare, valorificare energetică, compostare etc.) pe fiecare categorie de deșeu în parte;
  • să elaborăm un Studiu de fezabilitate pentru Sistemul de management integral al deșeurilor pentru toată zona 4, care să includă toate localitățile din această zonă și nu doar pentru mun. Chişinău, cum este la moment, fiindcă scoaterea din context a mun. Chișinău, creează probleme pentru cetățenii din raioanele Strășeni, Criuleni, Anenii Noi, Ialoveni și Hîncești.
  •  

Este foarte important de a investi în tehnologii noi, dar şi de a crea condiţii oamenilor care vor să fie responsabili. Trebuie să amenajăm spaţii pentru colectarea separată a deşeurilor solide, staţii de transfer, staţii de sortare a deșeurilor etc. Astfel, vom ajunge pas cu pas să creștem cota deșeurilor reciclate și celor valorificate energetic și să diminuăm cota deșeurilor depozitate.

Exemplu în acest sens sunt ţările baltice care au atins aceste rezultate în 6-8 ani. Intenția noastră este ca și în Republica Moldova toate aceste procese să se întâmple şi mai rapid. Toate acestea sunt posibil de implementat doar prin viziuni comune şi conlucrare. Colaborarea APL din raioanele Nisporeni, Ungheni şi Călăraşi (zona 5 de gestionare a deșeurilor), susţinuţi inclusiv de partenerii de dezvoltare a Republicii Moldova dă roade. În zona 5 deja există un consens referitor la modelul de gestionare a deșeurilor, la poligonul comun, la stații de transfer, la operator regional. Urmează să finalizăm negocierea confinanțării proiectului și să începem demararea lucrărilor. Astfel de exemple şi parteneriate sunt și vor fi încurajate şi susţinute, dar nu manifestări în urma cărora au de suferit cetăţenii noştri.

La moment, mun. Chişinău generează zilnic cca 600 tone de deşeuri, respectiv, cca 200 mii tone anual, aproape toate depozitându-se la poligonul de la Ţînţăreni, ceea ce nu ar fi trebuit să fie în felul ăsta. O bună parte din deșeurile din mun. Chișinău pot și trebuie să fie valorificate (reciclate sau transformate în energie) astfel, salvându-se tone de resurse naturale care au fost exploatate pentru a se produce acele bunuri, care astăzi au ajuns deșeuri. Noi cu toții, și fiecare în parte, trebuie să avem respect pentru apă, soluri, aer, păduri, gaz, petrol, etc., care contribuie, prin utilizarea lor, la asigurarea vieții și confortului fiecăruia. Prin urmare, deșeurile sunt resurse și ele trebuie să fie valorificate și respect față de mediu.

În concluzie, Ministerul Mediului al Republicii Moldova cheamă toate autoritățile publice locale la dialog matur și responsabil față de mediu, pentru găsirea consensului în vederea construcției unui sistem integrat de gestionare a deșeurilor în țară, care să ducă Moldova spre obiectivul național.

Sursa de informație: https://mediu.gov.md/ro/content/3678

 

Notă! Preluarea textelor de pe pagina www.lagazzette.md se realizează în limita maximă de 1600 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.lagazzette.md sunt protejate de Legea cu nr.139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor Lagazzette se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Related post