Legalizarea fără taxe a unui autovehicul – pentru cei care revin acasă

 Legalizarea fără taxe a unui autovehicul – pentru cei care revin acasă

Pe pagina președinției sunt cîteva proiecte de acte care urmează a fi dezbătute și respectiv aprobate cu modificările de rigoare. Însă, potrivit motivării din nota informativă de pe lîngă proiect, se menționează faptul că, migrația a generat efecte temporare pozitive – susținerea familiilor rămase acasă, susținerea consumului și reducerea sărăciei. În mare parte, remitențele au atenuat efectele eșecului politicilor de stat. Pe de altă parte, remitențele și resursele financiare economisite peste hotarele țării au fost sursă de investiții în Republica Moldova – investiții în imobile, în proiecte de dezvoltare sau în deschiderea afacerilor și în crearea locurilor de muncă. Doar în anul 2020 – prin intermediul sistemului bancar în țara noastră -, au fost transferate din străinătate către persoanele fizice aflate în Republica Moldova mijloace bănești în valoare de cca 1,487 miliarde de dolari. În primele patru luni ale anului curent, aceste mijloace monetare au depășit 500 milioane de dolari.

Iar, necesitatea de a încuraja revenirea în Republica Moldova a cetățenilor stabiliți peste hotarele țării a fost integrată în obiectivele pe care și le-au stabilit instituțiile statului. Astfel, prin Hotărârea Guvernului nr. 200/2016 cu privire la aprobarea Strategiei Naționale „Diaspora 2025”, la anexa nr.1, ca obiectiv general al Strategiei este prevăzut scopul de a dezvolta un cadru sustenabil și comprehensiv de colaborare între instituțiile statului și diasporă, bazat pe încredere și inițiative comune, care vizează facilitarea opțiunilor de reîntoarcere a diasporei. La fel, prin pct. 4.1.5 din Hotărârea Guvernului nr. 290/2020 cu privire la aprobarea Planului naţional de acţiuni pe anul 2020 pentru implementarea Strategiei naţionale privind ocuparea forţei de muncă pentru anii 2017-2021, Guvernul și-a stabilit drept obiectiv elaborarea unui nou Plan de acţiuni privind susţinerea reîntoarcerii cetăţenilor Republicii Moldova de peste hotare.

Se propune ca proiect: Cetățenii Republicii Moldova care pot face dovada aflării lor peste hotarele țării pe un termen de cel puțin 3 ani printr-un act confirmativ (permis de ședere, viza de domiciliu sau de reședință), la revenirea în Republica Moldova, pot introduce în țară cu scutire de accize, de taxa pentru valoarea adaugată, de taxele vamale și de alte taxe, bunurile de uz personal, inclusiv un mijloc de transport auto per familie (per persoană în cazul persoanelor necăsătorite) prevăzut la poziția tarifară 8703.

Sursa de informație: https://www.presedinte.md/app/webroot/proiecte/PL17062021.pdf

 

Notă! Preluarea textelor de pe pagina www.lagazzette.md se realizează în limita maximă de 1600 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.lagazzette.md sunt protejate de Legea cu nr.139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor Lagazzette se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Related post