La Chișinău s-a desfășurat atelierul privind analiza metodologiilor de evaluare a prejudiciului cauzat fondului piscicol și regnului animal

 La Chișinău s-a desfășurat atelierul privind analiza metodologiilor de evaluare a prejudiciului cauzat fondului piscicol și regnului animal

La 29 iulie 2022, Ministerul Mediului al Republicii Moldova, în colaborare cu asociația non-guvernamentală EcoContact și suportul Suediei, au desfășurat „Atelierul privind analiza metodologiilor de evaluare a prejudiciului cauzat fondului piscicol și regnului animal”.  Acesta a avut drept scop identificarea problemelor în aplicarea documentelor actuale privind calcularea prejudiciului adus Fondului Piscicol și Regnului animal, colectarea propunerilor și recomandărilor de modificare a formulei de calcul, coeficienților utilizati și textului documentelor respective, precum și colectarea recomandărilor privind tipul de reglementare a prejudiciului în vederea asigurării, implementării eficiente a documentelor modificate sau noi.

În prezent, cadrul normativ privind estimarea și calculul prejudiciului cauzat mediului este alcătuit din 15 metodologii care nu corespund noii legislații promovate de către Ministerul Mediului. Experții instituțiilor prezente au subliniat aplicabilitatea slabă a legilor existente în domeniul vizat, cât și obligativitatea actualizării acestora (necesitatea introducerii noilor măsuri privind speciile invazive, actualizarea plății în unități convenționale în cazuri specifice, etc.). La fel, participanții la atelier au reiterat necesitatea instruirii experților în domeniu pentru a asigura dezvoltarea și protejarea biodiversității naționale.

 „Atelierul privind analiza metodologiilor de evaluare a prejudiciului cauzat fondului piscicol și regnului animal” face parte din procesul de actualizare a metodologiilor și instrucțiunilor de calcul al prejudiciului adus mediului înconjurător și a pus în evidență dorința de a spori și promova colaborarea dintre mediului științific și administrațiile publice. Pe  parcursul lunilor iunie – iulie 2022, vor fi organizate ateliere de lucru pentru discuții și colectarea recomandărilor pentru modificarea documentelor privind calcul prejudiciului cauzat mediului pe domenii tematice.

Sursa de informație: https://www.mediu.gov.md/ro/content/3908

 

Notă! Preluarea textelor de pe pagina www.lagazzette.md se realizează în limita maximă de 1600 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.lagazzette.md sunt protejate de Legea cu nr.139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor Lagazzette se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Related post