Instalarea camerelor de filmat pentru locatarii blocurilor de locuit. Cum au reacţionat instituţiile de stat.

 Instalarea camerelor de filmat pentru locatarii blocurilor de locuit. Cum au reacţionat instituţiile de stat.

Societatea modernă ne impune anumite reguli, iar într-un final astea se rezumă la securitate, iată de ce tot mai mulţi cetăţeni înearcă să găsească căi de protejare a celor din jur, dar şi a proprietăţii lor.

În acest sens, într-un răspuns oferit de către Centrul pentru protecţia datelor cu caracter personal se relevă faptul că, potrivit art. 2 alin. (2) lit. a) al Legii nr. 133 din 08 iulie 2011 privind protecția datelor cu caracter personal, domeniul de acţiune al actului normativ menționat supra se extinde asupra prelucrării datelor cu caracter personal1 efectuate în cadrul activităţilor desfăşurate de operatori2 aflaţi pe teritoriul Republicii Moldova.

Mai mult, conform prevederilor art. 2 alin. (4) lit. a) al legii precitate supra, domeniul de acţiune al acestei legi nu se extinde asupra prelucrării datelor cu caracter personal efectuate de către operatori exclusiv pentru nevoi personale sau familiale, dacă prin aceasta nu se încalcă drepturile subiecţilor datelor cu caracter personal.

Relevăm că art. 4 alin. (1) lit. c) ale Legii privind protecția datelor cu caracter personal, stabilește că datele cu caracter personal care fac obiectul prelucrării trebuie să fie adecvate, pertinente şi neexcesive în ceea ce priveşte scopul pentru care sunt colectate şi/sau prelucrate ulterior.

În altă ordine de idei, în cazul unei asociații de coproprietari în condominiu, art. 5 al Legii nr. 93 din 30 martie 2000 condominiului în fondul locativ prevede că, proprietatea comună în condominiu include toate părţile proprietăţii aflate în folosinţă comună: terenul pe care este construit blocul (blocurile), zidurile, acoperişul, terasele, coşurile de fum, casele scărilor, holurile, subsolurile, pivniţele şi etajele tehnice, tubulaturile de gunoi, ascensoarele, utilajul şi sistemele inginereşti din interiorul sau exteriorul locuinţelor (încăperilor), care deservesc mai multe locuinţe (încăperi), terenurile aferente în hotarele stabilite cu elemente de înverzire, alte obiecte destinate deservirii proprietăţii imobiliare a condominiului. În acest context, art. 546 alin. (1) și alin. (2) din Codul civil stabilesc că, fiecare coproprietar are dreptul de a folosi bunul de proprietate comună pe cote-părţi în măsura care nu schimbă destinaţia lui şi nu aduce atingere drepturilor celorlalţi coproprietari, iar modul de folosire a bunului comun se stabileşte prin acordul coproprietarilor sau, în caz de divergenţe, prin hotărâre j

De notat e că, securitatea indiferent cum am vrea să fie, urmeazăa fi solicitată de la instituţiile statului, statul este garantul protecţiei vieţii populaţiei, iar în caz contrar statul urmează a suporta consecinţe.

https://www.vreauinfo.md/ro/request/instalarea_camerei_de_filmat_far#incoming-337

 

Notă! Preluarea textelor de pe pagina www.lagazzette.md se realizează în limita maximă de 1600 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.lagazzette.md sunt protejate de Legea cu nr.139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor Lagazzette se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Related post