În octombrie prețurile au crescut cu 2,1%, cea mai mare creștere din ultimii 11 ani

 În octombrie prețurile au crescut cu 2,1%, cea mai mare creștere din ultimii 11 ani

În luna octombrie 2021 indicele prețului de consum a crescut cu 2,1%, cea mai mare creștere din ultimii 11 ani. Precedentul anti-record a fost stabilit în februarie 2010, când preturile au crescut cu 2,3%.

Din grafic observă că prețurile și-au accelerat creșterea din iulie 2021. În valoare anuală, prețurile au ajuns la 8,8%, cea ce reprezintă valoarea maximă din ultimii 6 ani. Cel mai probabil anul 2021 îl vom finaliza cu o inflație de 2 cifre de peste 10%.

Atragem atenția că inflația de până acum nu include scumpirea operată la gazele naturale.

Locomotiva creșterilor de până în prezent o reprezintă produsele alimentare, care în luna octombrie au crescut cu 4%, cea ce este un record absolut pentru ultimii 21 ani. Ultima dată o creștere mai mare decât în luna octombrie a fost înregistrată tocmai în anul 2000, când în luna iunie produsele alimentare s-au scumpit cu 7%.

În valoare anuală produsele alimentare sau scumpit cu 12,7%, iar până la finele anului cel mai probabil v-a fi depășit recordul din 2007, când produsele alimentare s-au scumpit cu 15,4%.

Aceste scumpiri lovesc în mod special asupra păturilor social vulnerabile printre care în primul rând sunt pensionarii și familiile cu mulți copii, unde produsele alimentare reprezintă mai mult de 50% din coșul de consum.

Sursa de informție: https://ionita.md/2021/11/10/in-octombrie-preturile-au-crescut-cu-21-cea-mai-mare-crestere-din-ultimii-11-ani/

 

Notă! Preluarea textelor de pe pagina www.lagazzette.md se realizează în limita maximă de 1600 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.lagazzette.md sunt protejate de Legea cu nr.139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor Lagazzette se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Related post