Guvernul a aprobat Strategia Națională de Dezvoltare Regională 2022-2028

 Guvernul a aprobat Strategia Națională de Dezvoltare Regională 2022-2028

Cabinetul de miniștri își propune să asigure dezvoltarea durabilă a tuturor regiunilor țării și să sporească, în mod constant, calitatea vieții oamenilor. În acest sens, Guvernul a aprobat astăzi Strategia Națională de Dezvoltare Regională (SNDR)  pentru anii 2022-2028, relatează MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și protocol a Guvernului. Strategia este focusată atât pe susținerea regiunilor defavorizate, cât și pe creșterea competitivității între regiuni. SNDR se bazează pe coordonarea interministerială a acțiunilor Guvernului, direcționate pentru sprijinirea regiunilor și localităților țării.

Printre direcțiile prioritare ale strategiei se numără:

– Creșterea competitivității și ocupării forței de muncă a regiunilor;

– Dezvoltarea socio-economică echilibrată în toate regiunile țării;

– Implementarea eficientă a politicilor naționale de dezvoltare regională.

Strategia va fi implementată prin intermediul Programelor Operaționale Regionale pentru regiunile de dezvoltare Centru, Nord, Sud și UTA Găgăuzia, ce vor avea la bază ținte de dezvoltare specifice pentru fiecare regiune:

– Creșterea Produsului Regional Brut;

– Creșterea volumului investițiilor private în regiuni;

– Creșterea numărul de întreprinderi în regiuni;

– Creșterea ponderii producției industriale livrate la export în regiuni.

Programele Operaționale elaborate în regiuni vor conține Planuri concrete de acțiuni, precum și liste de proiecte, care vor fi implementate.  

Pentru implementarea Strategiei vor fi utilizate resursele financiare planificate în Cadrul bugetar pe termen mediu și, indirect, resursele financiare alocate de partenerii de dezvoltare, bugetele locale ale APL și alte surse prevăzute de legislație. Pentru prima perioadă de implementare a SNDR în Documentul unic de program pentru anii 2022- 2024 sunt incluse proiecte cu un cost estimat la 1,5 mlrd de lei. Proiectul a fost elaborat și consultat public la nivel regional, pe platforma Consiliilor Regionale de Dezvoltare, cu participarea reprezentanților administrațiilor publice locale de nivelul I și II, sectorului privat, societății civile. Totodată, documentul a fost avizat de către Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale, conform prevederilor Legii nr.438/2006. 

Sursa de informație: https://www.moldpres.md/news/2022/01/26/22000571

 

Notă! Preluarea textelor de pe pagina www.lagazzette.md se realizează în limita maximă de 1600 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.lagazzette.md sunt protejate de Legea cu nr.139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor Lagazzette se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Related post