Grupul parlamentar Renew Europe cere Consiliului și Comisiei Europene un ajutor rapid și concret pentru Republica Moldova

 Grupul parlamentar Renew Europe cere Consiliului și Comisiei Europene un ajutor rapid și concret pentru Republica Moldova

Grupul parlamentar Renew Europe din Parlamentul European, a solicitat instituțiilor europene o politică adaptată situației speciale din Republica Moldova. Mai exact, membrii acestuia solicită Comisiei Europene și Consiliului European, acțiuni decisive prin susținerea reformei justiției, integrarea economică a Republicii Moldova și susținerea mass-mediei independente și a societății civile din țară. Anunțul a fost făcut de eurodeputatul român și raportor al Parlamentului European pentru Republica Moldova, Dragoș Tudorache.

„Alegerile parlamentare care au avut loc duminică au transformat radical climatul politic de la Chișinău și au demonstrat că în acest moment există voință politică și populară pentru o apropiere rapidă și completă a Republicii Moldova de principiile și de valorile europene. Dar oricât de remarcabil pare acest gest excepțional, materializarea sa nu poate avea loc fără o atitudine corespunzătoare din partea instituțiilor europene. Republica Moldova are nevoie de ajutor rapid și clar, de un traseu prestabilit și de puncte finale bine determinate în parcursul său european”, a scris eurodeputatul pe pagina sa de Facebook.

Acesta susține că există riscul ca una din „marile oportunități istorice europene” să fie pierdută, iar pentru a fi evitat acest lucru, instituțiile europene trebuie să adopte o politică adaptată situației speciale din Republica Moldova, bazată pe trei priorități politice.

Astfel, grupul Renew Europe susține că în primul rând Uniunea Europeană trebuie să sprijine în mod direct reforma complexă, dar esențială, a sistemului de justiție, care ar urma să aibă un impact profund asupra tuturor aspectelor vieții sociale, economice și politice din țară.

„Salutăm înființarea de către președintele Maia Sandu a unui nou „Comitet consultativ independent anticorupție” și sprijinim cooperarea dintre Republica Moldova și UE în combaterea tuturor tipurilor de infracțiuni financiare. Credem că comisarii Reynders și Verhely pot conveni împreună cu noul guvern de la Chișinău un calendar ambițios de acțiuni pentru a sprijini aceste eforturi”, se arată în scrisoare adresată liderilor europeni.

O a doua prioritate este integrarea economică mai aprofundată a Republicii Moldova, care ar urma să fie realizată prin mobilizarea Comisiei Europene în vederea punerii în aplicare rapidă a planului economic de 600 de milioane de euro. În același timp, pe lângă această acțiune, ar urma să fie realizată și evaluarea actuală a acordului cu Republica Moldova, privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC), care trebuie să fie aliniată cu realitățile economice post-COVID din țară.

„Două rezultate concrete pot aduce Uniunea mai aproape de moldoveni în viața lor de zi cu zi și vă rugăm să le luați în considerare cu atenție: eliminarea completă a tarifelor de roaming și includerea Republicii Moldova în Zona unică de plată în euro (SEPA). Trebuie să avem planuri concrete pentru integrarea economică imediată în ceea ce privește rutele de transport, conexiunile energetice și noile oportunități comerciale. Securitatea comercială a Republicii Moldova este singura asigurare pe care o putem avea cu adevărat pentru un reformă de succes”, se cere în scrisoarea semnată de liderii grupului parlamentar Renew Europe.

O a treia prioritate menționată în scrisoare respectivă se referă și la susținerea directă a mass-mediei independentei și societății civile din Republica Moldova.

„Democrația poate fi salvată prin vot și speranță. Moldovenii și-au făcut datoria și au votat. Iar acum, o perspectivă clară de extindere poate oferi o speranță incontestabilă și o pârghie pentru reformele necesare, în această regiune, pentru pacea, stabilitatea și prosperitatea continentului nostru. Cerem Comisiei Europene și Consiliului European să crească sprijinul acordat mass-media independente și societății civile din Republica Moldova. Credem că metodologia revizuirii extinderii, structurată pe clustere de integrare, poate fi o bună oportunitate de a extinde perspectiva integrării europene la Republica Moldova (și alte țări din regiune)”, se cere în scrisoarea adresată liderilor europeni.

 

Notă! Preluarea textelor de pe pagina www.lagazzette.md se realizează în limita maximă de 1600 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.lagazzette.md sunt protejate de Legea cu nr.139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor Lagazzette se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Related post