Fertilizarea foliară la castraveți – rețete de îngrășăminte

 Fertilizarea foliară la castraveți – rețete de îngrășăminte

Pe lângă îngrășămintele de bază introduse în sol la pregătirea de bază a terenului sau înainte de plantat, castravetele poate fi fertilizat și foliar pe parcursul sezonului. În acest articol vorbim despre variante de fertilizări foliare la castraveți ce pot fi aplicate cu succes pe suprafețe mici. De obicei, per sezon se realizează 3-4 fertilizări foliare pentru această cultură.

Care este rolul fertilizării foliare?

Fertilizarea foliară cu îngrășăminte cu azot „întinerește” frunzele de castravete, previne îngălbenirea acestora produsă de carența de azot, îmbunătățește fotosinteza și prelungește fructificarea. Castraveții au nevoie de hrănire foliară în special în verile răcoroase (când temperatura medie a solului nu crește peste 12°C pentru o lungă perioadă de timp). Pe vreme înnorată, cu o temperaturi destul de scăzute, rădăcinile plantelor nu sunt capabile să absoarbă normal nutrienții din sol. Prin urmare, pe frunze sunt aplicate îngrășăminte minerale și organice.

Fertilizările foliare au mai multe avantaje:

 1. Cresc randamentele plantelor. Nutrienții utili care cad pe frunze, aplicați corect și în doze recomandate, sunt absorbiți de plante mai repede decât la aplicarea la rădăcină.
 2. Este economic avantajos. Când fertilizați plantele la rădăcină, nutrienții pătrund adesea în straturile inferioare ale solului, unde devin inaccesibili rădăcinilor. Prin urmare, o parte din îngrășământ nu este utilizat. Pulverizarea corectă a frunzelor ajută la evitarea acestor pierderi.

Toate fertilizările foliare sunt considerate suplimentare, deoarece fără fertilizarea solului nu veți avea efectul așteptat.

Când fertilizăm foliar castraveți

Fertilizarea foliară a castraveților poate fi realizată conform următoarei scheme:

 • la începutul înfloririi;
 • la începutul fructificării;
 • atunci când fructele la castraveți s-au rărit, adică sunt puține (fertilizarea în această perioadă va ajuta la prelungirea duratei de viață a tulpinii castraveților și, ca urmare, a perioadei de fructificare).
 • Rețete populare de îngrășăminte foliare
 • Pulverizarea pe frunze se efectuează atât cu îngrășăminte minerale chimice, cât și cu substanțe organice.
 • Pentru a satura plantele cu azot, ureea este folosită cel mai des: pentru primul tratament foliar, 40 g de îngrășământ se dizolvă în 10 litri de apă, pentru al doilea – 30 g, pentru al treilea – 12-15 g.
 • Atunci când cresc castraveții pe sol acid, acest îngrășământ este înlocuit cu nitratul de calciu (2 g de azotat de calciu se diluează în 1 litru de apă).
 • La începutul înfloririi, trebuie folosite și alte îngrășăminte, deoarece în acest moment castraveții au nevoie de toți cei trei nutrienți principali.
 • Pentru hrănirea cu fosfor, se utilizează superfosfat (35 g la 10 l de apă), iar pentru hrănirea castraveților cu potasiu și oligoelemente, îngrășământul se prepară după următoarea rețetă: 1 linguriță de acid boric și 10-12 cristale de permanganat de potasiu se dizolvă în 1 litru de apă.
 • Superfosfatul nu se dizolvă bine în apă, așa că este mai bine să pregătiți o soluție din timp (aproximativ cu o zi înainte de utilizare). Pentru a face acest lucru, peste cantitatea necesară de îngrășământ se toarnă apă fierbinte, se amestecă bine, se infuzează, iar înainte de utilizare, soluția se lasă să precipiteze, se strecoară, se utilizează.

Remedii populare pentru fertilizare foliară

Mulți oameni se îndoiesc de siguranța îngrășămintelor chimice, așa că preferă să folosească alternativele organice. Într-adevăr, fertilizările organice acționează asupra castraveților nu mai puțin eficient. O infuzie de buruieni fermentate, diluate în apă, acționează favorabil asupra stării plantelor. Se prepară astfel: un recipient este umplut cu plante cum ar fi urzică, brusturi, păpădie, peste care se toarnă apă, recipientul se acoperă cu un capac și se lasă aproximativ două săptămâni. În acest răstimp lichidul este amestecat zilnic. Apoi, infuzia este diluată cu apă în proporție de 1:20 și frunzele castraveților sunt pulverizate cu ea. În timpul fructificării, este util să pulverizați castraveții cu o soluție de cenușă. Cenușa este bogată în potasiu, așa că poate fi folosită în loc de fertilizarea cu permanganat de potasiu. Soluția se prepară astfel: 1 pahar de cenușă se dizolvă în 10 litri de apă și se infuzează timp de o zi. Lichidul este apoi bine amestecat, lăsat să sedimenteze și filtrat.

Sursa de informație: https://agrobiznes.md/fertilizarea-foliara-la-castraveti-retete-de-ingrasaminte.html

 

Notă! Preluarea textelor de pe pagina www.lagazzette.md se realizează în limita maximă de 1600 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.lagazzette.md sunt protejate de Legea cu nr.139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor Lagazzette se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Related post