Elveția și PNUD vor continua să sprijine dezvoltarea comunităților locale din R. Moldova

Biroul de Cooperare al Elveției la Chișinău și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) au semnat ieri un acord în valoare de patru milioane de dolari pentru proiectul „Piețe locale reziliente și incluzive în Moldova”, implementat de PNUD, transmite MOLDPRES.
Proiectul va începe în ianuarie 2023 și are scopul de a consolida dezvoltarea economică locală prin susținerea antreprenoriatului local, promovarea investițiilor și accesului la muncă decentă pentru oameni, în special pentru tineri, femei, persoane cu dizabilități, migranți reveniți și refugiați.
„Crearea mai multor locuri de muncă și mult mai bune pentru oamenii din comunitățile locale este una dintre prioritățile Elveției în Moldova. Acest proiect este o investiție în regiunile țării și în oamenii săi. Contribuția la crearea de locuri de muncă calificate, mai bine plătite și mai durabile în afara capitalei este o modalitate de dezvoltare și menținere a forței de muncă și a tinerilor din Republica Moldova. De asemenea, contribuie la coeziunea națională și socială”, a declarat Guido Beltrani, directorul Biroului de Cooperare al Elveției la Chișinău.
Cu o durată de 24 de luni, proiectul va sprijini dezvoltarea economică și reziliența a trei microregiuni și 15 comunități, în vederea îmbunătățirii nivelului de trai și a condițiilor de viață pentru 20 de mii de persoane. Acesta va sprijini IMM-urile să acționeze în calitate de catalizatori ai creșterii economice la nivel local și va încuraja cooperarea în micro-clustere, în funcție de potențialul local de specializare economică. Vor fi consolidate lanțurile valorice specifice microregiunilor respective și îmbunătățite oportunitățile economice.
„Credem că acest proiect va asigura implicarea tuturor părților relevante interesate în schimbarea opticii de la necesitatea de a dezvolta o localitate anume la asocierea comunităților învecinare în clustere regionale, prin valorificarea capacităților și perspectivelor regionale. Pilotarea acestei noi abordări va spori contribuția esențială a IMM-urilor la economia locală, acestea stimulând dezvoltarea economică și contribuind la bunăstarea persoanelor angajate, în special în comunitățile rurale îndepărtate și în orașele mici”, a menționat Dima Al-Khatib, reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova.
În perioada 2015-2022, PNUD și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) au desfășurat proiectul „Migrație și dezvoltare locală”, ca parte a intervenției „Moldova – Valorificăm potențialul migrației”, reunind autorități publice locale, ONG-uri/asociații de băștinași, sectorul privat și localnici, inclusiv migranți născuți în comunitățile-țintă. Astfel, 116 localități din R. Moldova și 556.000 de persoane beneficiază de un nivel de trai mai dezvoltat și de servicii publice locale îmbunătățite.
Sursa de informaţie : https://www.moldpres.md/news/2022/11/24/22008971
Notă! Preluarea textelor de pe pagina www.lagazzette.md se realizează în limita maximă de 1600 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.lagazzette.md sunt protejate de Legea cu nr.139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor Lagazzette se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.