Diaspora este mediatizată doar în scrutinele electorale

Implicarea civică a diasporei devine din ce în ce mai activă, iar mediatizarea acesteia e de regulă în preajma scrutinelor electorale. Intențiile de emigrare persistă,existând mereu. Aproximativ 140-150mii de persoane care nu se încadrează în câmpul muncii pentru că doresc să emigreze. Aceasta va pune constant presiunea asupra sistemului de pensii, iar în 2030 numărul beneficiarilor de pensie iar putea depăși numărul salariaților.
Diaspora este probabil unul din cele mai pronunțate cuvinte în ultimii ani de către cetățenii Republicii Moldova. Participarea masivă a diasporei la ultimele scrutine electorale sugerează că autoritățile statului vor trebui să intensifice programele naționale dedicate diasporei și să consolideze dialogul cu diaspora. Factorul determinant al migrației în scop de muncă este cel economic din cauza nivelului mic de salarizare și insuficiența veniturilor în mediul rural.Dacă intențiile de emigrare vor persista, aceasta va pune constant presiune asupra sistemului de pensii. Iar în anul 2030 numărul beneficiarilor de pensie iar putea depăși numărul salariaților.
Sursa de informație: http://ipre.md/2021/07/02/nota-analitica-diaspora-nu-este-paralela/

Notă! Preluarea textelor de pe pagina www.lagazzette.md se realizează în limita maximă de 1600 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.lagazzette.md sunt protejate de Legea cu nr.139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor Lagazzette se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.