Despre ședința Consiliului Superior al Procurorilor

 Despre ședința Consiliului Superior al Procurorilor

Într-o postare pe rețele de socializare se bate alarma privitor la ședința CSP din 17 august 2021, dl.Avocat Gheorghe Malic, descrie situația de facto cum e per sistem, însă o abordează sistemic și conceptual, de care trebuie să țină cont toți actorii implicați, “nu idei năstrușnice, care au început în 1995, au continuat în 2003, fiind pus capacul în 2016, cînd s-a consolidat un corporativ corupt și monopolist în Procuratură, indiferent de faptul cine acolo este Procuror general, cînd s-a dis-balansat sistemul și cînd s-au creat structuri de modelul NKVD-ist, ănsa cu interese, nu ”ideale”, ci personale. Nu mă refer la ceea ce este, la situația reală, plină de oameni compromiși, care au devenit astfel anume datorită legii făcute aiurea, dar la ceea ce trebuie să fie pentru a minimaliza dezastrul… Atentie, pentru a minimaliza dezastrul… Deci, trebuie să înțelegem, ori mizăm, pe măsuri populiste și fără sens, de felul concursurilor (în armata?), sau mai grav, chiar ne ascundem după concursuri, așa cum este de fapt, că real, decide Procurorul General, cine și ce funcție să ocupe, doar este vorba de o instituție de urmărire penală, care este centralizată, cel puțin, prin unitatea politicilor penale, nu este o instanță independentă la absolut. Respectiv, este firesc că o astfel de activitate poate să se facă doar în echipă transparentă, „Taskforce” and „Task group”, în sensul bun al cuvântului, nu in ”brigăzi” sau ”grupuri” (criminale), fiind firesc, că astfel de echipe, la toate nivelele, să fie conduse de lideri, care-și aleg echipa, tot în sens responsabil, cu care să poată face treaba. Oare mulți știu ce înseamnă sa mergi la o percheziție sau la o reținere cu un ”papă lapte” pe care cineva (CSP) ți la ”băgat pe gât”, care este capabil să susțină teoretic, sau prin ”susținere”, orice concurs, dar practic nu poate face nimic si care doar o sa strice aierul, o sa compromită întreaga echipă?

Dl.Malic sugerează că, multe mai sunt de spus, dar este tîrziu și nu e sigur că se va ține cont…

Notă! Fiind în SUA, am întrebat, ce ”mandat” are Procurorul general, pe cîți ani? La ce mi s-a răspuns că este un funcționar pe care-l poate chema Președintele SUA oricînd, pentru a-i mulțumi de serviciu și a-l ruga să plece, și pleacă, fără nici o întrebare… Democrație? Sau responsabilitate și balanța a puterilor…???

Mai multe detalii găsiți pe rețeaua de socializare a dl.avocat Gheorghe Malic

Sursa de informație: rețea de socializare/ facebook.com/

 

Notă! Preluarea textelor de pe pagina www.lagazzette.md se realizează în limita maximă de 1600 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.lagazzette.md sunt protejate de Legea cu nr.139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor Lagazzette se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Related post