De ce încă nu avem parcări cu plată în municipiul Chișinău?

Spațiul carosabil de lângă bordură reprezintă unul din bunurile municipiului Chișinău pe care autoritățile locale încă nu-l exploatează pentru binele tuturor locuitorii capitalei Republicii Moldova. Anume pe acest spațiu se pot amenaja benzi dedicate pentru transportul public, pot fi prevăzute spații dedicate pentru de încărcare-descărcare a mașinilor de livrare, se pot construi stații de alimentare pentru automobilele electrice, se pot amenaja piste pentru bicicliști, pot fi dezvoltate spații urbane pentru locuitori sau se pot amenaja parcări cu plată. Dar cu toate că există diferite și multiple oportunități de gestionare a acestui spațiu limitat (lungimea străzilor în Chișinău este aproximativ 700 km, iar lungimea trotuarelor 500 km), în municipiul Chișinău acest spațiu este utilizat preponderent pentru parcarea automobilelor. Parcarea gratuită și nelimitată a automobilelor.
Autoritățile locale din Republica Moldova de mai multe ori au ridicat întrebarea despre insuficiența resurselor financiare la nivel local pentru realizarea proiectelor de dezvoltare care ar crește calitatea vieții pentru cetățeni. În aceste condiții, activitățile destul de timide ale primăriei Chișinău pentru introducerea parcărilor cu plată nu sunt justificate. De exemplu, în 2020, autoritățile locale din Țările de Jos (Olanda) au colectat peste EUR 1 miliard din taxa pentru parcare. Venitul din parcarea cu plată reprezintă 9.5% din toate impozitele și taxele colectate la nivel local. Municipiul Chișinău, pe lângă faptul că ratează venituri semnificative, alocă anual din bugetul municipal MDL 10 milioane pentru proiectarea și amenajarea parcărilor gratuite. De ce încă nu avem parcări cu plată în municipiul Chișinău?
Sursa de informație: http://ipre.md/2021/11/10/nota-analitica-nr-5-2021-de-ce-inca-nu-avem-parcari-cu-plata-in-municipiul-chisinau/
Notă! Preluarea textelor de pe pagina www.lagazzette.md se realizează în limita maximă de 1600 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.lagazzette.md sunt protejate de Legea cu nr.139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor Lagazzette se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.