De ce cetățenii nu beneficiază pe deplin de asigurare medicală, iar cei care n-o utilizează nu au nici o recompensă?

 De ce cetățenii nu beneficiază pe deplin de asigurare medicală, iar cei care n-o utilizează nu au nici o recompensă?

Chiar și în vremuri bune autoritățile centrale, locale mimează accesul la informații. Portalul de știri LAGAZZETTE a formulat mai multe solicitări adesate autorităților centrale/locale, iar asta în contextul mai multor solicitări din partea cetățenilor, iar asta în condițiile în care accesul la infomrație nimeni nu l-a amînat, autoritățile continuă să lipsească contribuabilii de informație, claritatealte detalii publice și necesare cetățenilor.

Cîteva exemple:

  1. Privind asigurarea obligatorie – Din acest considerent, se solicita:
    1. daca totusi cetatenii nu beneficiaza pe deplin de asigurare medicala, altii n-o utilizeaza de ani de zile, iar plăți face, cum se compenseaza aceste plati?
    2. cum pot afla cetatenii despre lista exacta, nu referire la lege, dar in spital/policlinica să fie expres stabilit serviciul si pretul acestuia.
    3. ce are în planificare Ministerul de resort urmare a celor expuse? cu ce strategii pe termen scrut si mediu se va interveni?
  2. Privind susținerea culturii prin dans – Avînd în vedere dimeniunea culturala a Republicii Moldova, faptul că mai multe eforturi se depun pe alte segmente, totusi, în afara de colegiul coregrafic, prin ce metode, instrumente se sustin colectivele de dans?
    la ce virsta se pensioneaza un dansator?
    care este pensie acestuia?
    cum se sustin dansatorii, dupa pensionare.
  3. Privind vaccinarea impusă – Avînd în vedere că institutia dvs este unica sa dea apreciere buchiei legii, rog sa ne deschideti ochii.
    Potrivit Hotărârea nr. 57 din 17 iulie 202, comisia naţională extraordinară de sănătate publică,la pct.4 se prevede expres: Conducătorii instituţiilor, întreprinderilor, organizaţiilor, agenţiilor şi instituţiilor din subordine, indiferent de forma de proprietate, vor asigura un mediu sigur de activitate la locul de muncă, precum şi facilitarea şi încurajarea activă a personalului din subordine pentru vaccinarea împotriva COVID-19, ca unica măsură de sănătate publică pentru prevenirea şi controlul infecţiei, în scopul atingerii către data de 01.09.2021 a unei rate de vaccinare în rândul angajaţilor de minimum 70%.
    Tot în acest sens, potrivit Hotîrîrii nr. 41 din 27 iulie 2021, a Comisiei extraordinare în sănătate publică a municipului Chișinău, pct.13 prevede: Conducdtorii subdiviziunilor Primiriei mun. Chiqindu, instituliilor bugetare qi la autogestiune din subordine, toate persoanele juridice cle drept public qi de drept privat care activeazdin municipiu, indiftrent de tipuLl de proprietate gi forma juridici de organ\zare vor informa angaja\ri prin circulare interne despre necesitatea vaccindrii anti-COVID-19, inclusiv cu pennisiunea pentru vaccinare a angajatilor in timpul zilei de munci. Avocatul poporului în cîteva interviuri a zis că nu este obligatire vaccinarea, dar și că nimeni nu poate fi concediat din acest motiv, cum atunci se paote asigura acest drept? Sunt legale aceste prevederi? Nu se încalca drepturile cetățenilor?

Solicitări la care autoritățile nu doresc să răspundă, ci doar mimează, oamenii din cultură nu au claritate, cetățenii nu pot înțelege anumite acțiuni în privința asigurării medicale, situația destinată vaccinării, dar și alte aspecte importante vieții cotidiene.

Mai mult decît atît, care ar fi atunci rostul acestui acestora?!

Sursa de informație: https://www.vreauinfo.md/ro/list/all?utf8=%E2%9C%93&query=lagazzette&request_date_after=&request_date_before=&commit=Caut%C4%83

 

Notă! Preluarea textelor de pe pagina www.lagazzette.md se realizează în limita maximă de 1600 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.lagazzette.md sunt protejate de Legea cu nr.139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor Lagazzette se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Related post