Cum unul dintre cele mai mari parcuri din țară și un conac istoric pot dispărea de pe hartă

 Cum unul dintre cele mai mari parcuri din țară și un conac istoric pot dispărea de pe hartă

În timp ce la Chișinău nu mai e urmă de zăpadă și abia de se mai simte frigul iernii, la nordul Moldovei, în satul Țaul, Dondușeni, vremea a decis să înfrumusețeze conacul Pommer și parcul. Câteva băltoace au înghețat și au fost ascunse sub un strat subțire de zăpadă. Chiar și așa, glodul e suficient de moale pentru a fi frământat de picioarele celor care au decis să se plimbe prin parc. Poarta care duce spre cele mai importante edificii ale satului – primăria, Palatul Culturii, conacul Pommer și parcul – este mereu deschisă. Se pare că toată viața satului se întâmplă anume în această zonă. Primăria e imediat pe stânga, în casa-muzeu renovată cu șase ani în urmă. Apoi, treci pe lângă scena din lemn cu buturugi pe post de scaune, iar câțiva metri mai departe se află Palatul Culturii…, precizează primarul satului Țaul, Andronii Mitrică. 

Cum au rămas fără finanțare 

După independență, parcul și conacul au trecut prin multe mâini, printre care și cele ale Institutul Grădina Botanică, principala structură care cercetează domeniul botanicii în țară. Însă, în 2013, a trecut în gestiunea primăriei Țaul. Astfel, autoritățile au încercat să salveze ce a mai rămas. Entuziasmul era mare: primăria își dorea să restaureze toate clădirile din complexul arhitectural, să facă un hotel din fosta clădire a sanatoriului. Pentru acest scop, autoritățile locale au aplicat și au câștigat un proiect finanțat de către Fondul Național de Dezvoltare Regională în valoare de peste 23 de milioane de lei. În 2013 s-a construit un gard de metal, unul din plasă metalică, s-a renovat un gard istoric din cărămidă, precum și poarta centrală a Parcului Țaul.

Primarul Andronii Mitrică spune astăzi că banii nu au mai fost oferiți din motive politice. „Dacă o lăsăm doar pentru muzeu, fără încălzire iarna, s-ar fi putut distruge. Ca în toate țările europene, administrația publică locală stă în clădirile restaurate și le îngrijește”, explică primarul. Acesta spune că inițial au planificat ca, pentru confortul turiștilor, muzeul boierului Pommer și al satului să fie în conacul boierului și nu în fosta școală. 

Sursa de informație: https://www.moldova.org/cum-unul-dintre-cele-mai-mari-parcuri-din-tara-si-un-conac-istoric-pot-disparea-de-pe-harta/

 

Notă! Preluarea textelor de pe pagina www.lagazzette.md se realizează în limita maximă de 1600 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.lagazzette.md sunt protejate de Legea cu nr.139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor Lagazzette se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Related post