Cum se plantează corect vița de vie. Recomandări

Plantarea viței de vie poate fi realizată prin mai multe metode:
- plantarea manuală în gropi realizată cu burghiul hidraulic;
- plantarea manuală în gropi realizată cu motoburghiul sau hârlețul;
- plantarea mecanizată.
Din metodele de plantare existente, pe larg se utilizează prima metodă și a doua metodă.
Pregătirea materialului săditor pentru plantare
Pentru obținerea unui randament bun la prindere și nivel maxim de dezvoltare, trebuie să respectăm următorii pași, după ce am procurat materialul săditor:
- Scurtarea cordițelor anuale – la vițele maturate cordițele trebuie să aibă lungimea de 2 – 3 ochi, (acest lucru este realizat de către angajații pepinierei, după care se parafinează).
- Scurtarea rădăcinilor bazale – se realizează în ziua plantării, lungimea acestora depinde de modul plantării. Dacă plantăm în gropițe realizate cu burghiul hidraulic, lungimea rădăcinilor trebuie să fie 2 – 3 cm, iar dacă plantăm în gropi realizate cu motoburghiul sau hârlețul, lungimea rădăcinilor trebuie
să fie de 10 – 12 cm. - Prepararea mocirlei și mocirlirea – rădăcinilor scurtate la vițele maturate, atunci când plantarea se face manual în gropi realizate cu motoburghiul, sau hârlețul, este necesară, pentru a se cicatriza mai ușor rănile, favoriza creșterea rădăcinilor și avea un contact mai bun cu solul.
Mocirla, prealabil se prepară într-un vas/butoi, din următoarele componente: pământ galben sau pământ, balegă de bovine proaspătă și apă, conform raportului (1/5 pământ galben; 1/5 balegă de bovine proaspătă; 3/5 apă). Aceste trei componente se amestecă până când primim o masă omogenă de consistența smântânii.
- Mocirlirea – se introduc vițele maturate fasonate, în vasul cu mocirlă până la nivelul parafinei, de câteva ori, după care se plantează.
V-am trezit intere, atunci vezi…
Sursa de informație: https://agrobiznes.md/cum-se-planteaza-corect-vita-de-vie-recomandarile-specialistului.html
Notă! Preluarea textelor de pe pagina www.lagazzette.md se realizează în limita maximă de 1600 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.lagazzette.md sunt protejate de Legea cu nr.139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor Lagazzette se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.