Cum are loc susținerea producătorului autohton

 Cum are loc susținerea producătorului autohton

În ședința din 14 iulie 2021 Guvernul a pus în discuții susținerea producătorilor autohtoni prin plasarea în rețelele comerciale în proporție de cel puțin 50%  a produselor autohtone din lungimea liniară a raftului comercial

Reprezentantii Asociatiilor de profil, precum si reprezentantii mediului de afaceri au venit in repetate randuri cu solicitari, privind sprijinirea producatorilor autohtoni in comercializarea productiei proprii pe piata interna, inclusiv prin reglementarea normativa cu oferirea a cel putin 50% din rafturile unitatilor de comert pentru produsele moldovenesti. Astfel una din prioritatile Guvemului a fost sustinerea producatorului autohton prin oferirea unui loc sigur pe rafturile retelelor comerciale. In vederea realizarii prevederilor Planului de actiuni a Guvemului pentru anii 2020- 2022, aprobat prin Hotararea Guvemului 636/2019, a fost adoptata Legea nr. 225/2020, prin care a fost modificata Legea nr. 231/2010 cu privire la comertul interior, conform prevederilor careia (art. 211 alin. (12) Guvemul urmeaza sa aprobe Lista produselor alimentare provenite din lantul alimentar scurt, care urmeaza a fi achizifionate de comerciant si expuse in proportie de cel putin 50% din lungimea liniara a raftului comercial. Luand in considerare faptul ca proiectul de hotarare a Guvemului stabileste Lista produselor alimentare din lantul alimentar scurt si analizand proiectul prin prisma Hotararii Curtii Constitutionale nr.7 din 4 martie 2021 pentru controlul constitutionalitatii unor prevederi din Legea nr. 136/2017 cu privire la Guvern, conchidem ca acest proiect de act normativ poate fi aprobat de un Guvern al carui mandat a incetat, din urmatoarele considerente. Proiectul cade sub incidenta alin. (1) a art. 15 din Legea nr. 136/2017 cu privire la Guvern, conform caruia Guvernul al carui mandat a incetat indeplineste numai atributii de administrare a treburilor publice, inclusiv si prin prisma analizei de catre Curtea Constitutionals a notiunii de „administrare a treburilor publice”.

Se concretizează faptul că, bătălia plasării pe piață a producției autohtone este de ani de zile, azi, probabil vom avea careva schimbări, urmează doar să urmărim și să reacționăm.

Sursa de informație:

https://gov.md/ro/content/sedinta-guvernului-din-14-iulie-2021-ora-1300
https://gov.md/sites/default/files/document/attachments/subiectul-10.pdf

 

Notă! Preluarea textelor de pe pagina www.lagazzette.md se realizează în limita maximă de 1600 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.lagazzette.md sunt protejate de Legea cu nr.139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor Lagazzette se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Related post