Cum are grijă statul de cetățeni – doar e bifat pe hîrtie o strategie de mediu

 Cum are grijă statul de cetățeni – doar e bifat pe hîrtie o  strategie de mediu

Cum statul are grijă de cetățenii ei pe segmentul de protejarea mediului, iar asta clar o avem stabilit în Constituția Republicii Moldova.

În acest context, avînd în vedere că datele oficiale arată că avem un mediu neprielnic pentru trai, iar măsurile de combatere sunt clar descrise într-o așa numită strategie de mediu, s-au perindat mai multe situații care urmează a fi evidențiate și arătate publicului, iar autoritățile să întreprindă toți pașii în vederea ameliorării situației și protejătării propriilor cetățeni.

Din cele expuse de autoritatea de resort reiese faptul că, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 386/2020 cu privire la planificarea, elaborarea, aprobarea, implementarea, monitorizarea și evaluarea documentelor de politici
publice, documentele de politici publice în vigoare care nu se conformează cu prevederile HG prenotate rămân executabile până la finalizarea termenului prevăzut de implementare, dar nu mai mult de 2 ani de la intrarea în vigoare a acesteia. Astfel, în vederea conformării la cerințele noului cadru de planificare strategică și pentru asigurarea continuității politicilor în domeniul protecției mediului, a fost inițiată evaluarea Strategiei de Mediu și urmează a fi finalizată până la sfârșitul anului 2021.

 În conformitate cu pct. 8 alin. 4) al Regulamentului cu privire la organizarea şi funcţionarea Agenției de Mediu aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 549/2018 cu privire la constituirea, organizarea și funcționarea Agenției de Mediu, ca funcție de bază a agenției este realizarea monitoringului calității factorilor de mediu (monitoringul
calității apei, aerului, solului, monitoringul forestier și al ariilor naturale protejate de stat, monitoringul stării și folosinței resurselor de apă și de sol, monitoringul regnului vegetal și regnului animal, monitoringul pescuitului, monitoringul stării subsolului, monitoringul poluării aerului, monitoringul geologic, monitoringul poluării mediului) în scopul asigurării persoanelor fizice și juridice cu informaţii privind calitatea mediului, dezvoltării sistemului indicatorilor statistici în domeniul protecției mediului, precum și în scopul elaborării și publicării Raportului naţional privind starea mediului în Republica Moldova.

În concluzie este că, avem agenție care monitorizează, dar nu se vede nimic, odată ce avem poluarea orașelor în continuă creștere, https://lagazzette.md/chisinau-si-balti-cele-mai-poluate-orase/

Cum au totuși grijă de cetățeni autoritățile responsabile?

Sursa de informație: https://www.vreauinfo.md/ro/request/privind_strategia_de_mediu#incoming-452

 

Notă! Preluarea textelor de pe pagina www.lagazzette.md se realizează în limita maximă de 1600 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.lagazzette.md sunt protejate de Legea cu nr.139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor Lagazzette se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Related post