Cooperarea dintre MAIA și Agenția niponă JICA ar putea fi extinsă

 Cooperarea dintre MAIA și Agenția niponă JICA ar putea fi extinsă

Conducerea ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare împreună cu reprezentanții Agenției pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii a avut o întrevedere, joi, 26 mai curent, cu președintele Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională (JICA), Tanaka Akihiko.

Părțile au discutat despre proiectele implementate în comun, despre impactul acestora asupra dezvoltării sectorului agricol și despre provocările actuale din țara noastră.

În context, ministrul Viorel GHERCIU a transmis mulțumiri Guvernului Japoniei pentru liniile de suport oferit sectorului agricol, de-a lungul anilor.

De menționat că, până în prezent, cu suportul partenerilor niponi au fost implementate patru proiecte (Proiectul de Asistență Pentru Fiermierii Nepriviligiați 2KR; Proiectul „MAME”: modernizarea tehnicii și echipamentelor agricole; Proiectul „Utilizarea eficientă a combustibilului solid din biomasă”; Proiectul ,,Agricultura conservativă – dezvoltarea unui sistem durabil de gestionare a solurilor în Republica Moldova”), ce au facilitat realizarea priorităților de dezvoltare a sectorului agricol, incluse în documentele de politici. Totodată, grație suportului oferit și a condițiilor preferențiale, mediul privat a reușit să-și îmbunătățească productivitatea și competitivitatea prin furnizarea de mașini agricole și echipamente.

Oficialii au discutat și despre posibilitățile de extindere a cooperării în scopul inițierii unor noi proiecte în sectoarele de irigare și transformare digitală a agriculturii.

În acest sens, președintele Tanaka Akihiko a menționat că, Guvernul Japoniei este disponibil pentru identificarea noilor direcții de colaborare în vederea eficientizării activităților agricole din țara noastră, sporirii capacităților de securitate alimentară și în scopul realizării transferului de cunoștințe și bune practici între state.

Primul Acord de Grant smenat între Republica Molodva și Japonia a fost în anul 2000. Atunci, Guvernul nipon a acordat mijloace financiare nerambursabile în vederea procurării tehnicii agricole eligibile preponderent din Japonia.

Sursa de informație: https://www.mesaj.md/news/economy/8690-cooperarea-dintre-maia-%C8%99i-agen%C8%9Bia-nipona-jica-ar-putea-fi-extinsa.html

 

Notă! Preluarea textelor de pe pagina www.lagazzette.md se realizează în limita maximă de 1600 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.lagazzette.md sunt protejate de Legea cu nr.139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor Lagazzette se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Related post