Consultanţă americană gratuită pentru producătorii moldoveni de alune

 Consultanţă americană gratuită pentru producătorii moldoveni de alune

Producătorii de alune din ţara noastră vor avea posibilitatea de a beneficia gratuit de consultanţă în afaceri din partea unui voluntar american care se va afla în ţara noastră în perioada 11-27 februarie. Vizita va avea loc în cadrul programului „Farmer-to-Farmer”, finanţat de USAID şi implementat în ţara noastră de CNFA Moldova.

Ross Penhallegonare o experiență de peste 50 de ani în horticultură, în special în cultivarea alunelor de pădure şi nucilor, iar în trecut a activat şi ca specialist în extensiune pe lângă Universitatea din Oregon, SUA.

Scopul principal al actualei vizite este elaborarea conţinutului unui ghid de buzunar în producerea alunelor, precum şi organizarea unui training privind cele mai bune practici ale tăierilor în livezile de alun.

Totodată, expertul preconizează să întreprindă o vizită în câmp şi să susţină o prelegere pentru studenţii Universităţii Agrare de Stat din Moldova şi un grup de fermieri pe tema cultivării alunului în sistem ecologic. Aspectele abordate de voluntar se vor referi la selectarea materialului semincer, schema de plantare, întreținerea livezilor, recoltarea, procesarea și comercializarea producţiei.

Pe durata aflării în ţara noastră, Ross Penhallegon va asista în principal membrii Alianţei Lanţului Valoric în Agricultura Ecologică – MOVCA, inclusiv compania „Euro Alun”, care acordă, la rândul ei, consultanţă la aproximativ 40 de producători de alune din întreaga ţară.

Importanţa asistenţei oferite de expertul american constă în faptul că livezile de alun sunt o practică relativ nouă pentru Republica Moldova, iar Euro Alun a importat recent din SUA mai multe soiuri ale acestei culturi: Dorris, Dundee, Eta, Felix, Gamma, Jefferson, McDonald, Sacajawea, Theta, Tonda Pacifica, Wepster, Yamhill şi York. 

În prezent, în jur de 10 fermieri din ţara noastră cultivă alun în sistem ecologic pe o suprafaţă totală de aproximativ 85 ha. Totodată, nu există procesare şi nici exporturi semnificative de alune, din cauza volumului încă relativ mic de producere.

Pentru informaţii suplimentare:

Nadejda MOCANU, directorul CNFA Moldova

Sursa de informație: transmis un comunicat pe posta electronică lagazzette@gmail.com

 

Notă! Preluarea textelor de pe pagina www.lagazzette.md se realizează în limita maximă de 1600 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.lagazzette.md sunt protejate de Legea cu nr.139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor Lagazzette se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Related post