Chișinău și Bălți cele mai poluate orașe

Pe parcursul lunii iunie 2021 pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme neomogenă după regimul termic şi cu precipitaţii. Conform evaluării lunare în a doua și a treia decada a lunii iunie influenţa sectorului cald în combinaţie cu vântul slab, inversiunea termică de la sol din orele nocturne şi ale dimineţii, valorile înalte ale temperaturii aerului şi radiaţia solară intensă au dus la majorarea concentraţiei noxelor și la crearea unui nivel înalt al poluării aerului. Inversiunea termică de la sol precum şi vântul slab din orele nocturne şi ale dimineţii s-au atestat în decursul a 6 zile în mun. Chişinău, 17 zile în mun. Bălţi şi în condiţia lipsei precipitaţiilor, au contribuit la acumularea poluanţilor de la sursele joase şi transportul auto. Potrivit evaluării zilnice a indicilor calităţii aerului atmosferic, nivelul poluării aerului s-a constatat ca sporit în mun. Bălţi privind conţinutul de dioxid de azot în data de 22 iunie. Cele mai înalte valori ale concentraţiei medii zilnice au fost înregistrate de aldehida formică în mun. Chişinău pe data de 24 iunie și pe data de 28 iunie în mun. Bălţi. Estimarea indicilor calităţii aerului atmosferic denotă, că nivelul înalt al poluării aerului în oraşele monitorizate s-a creat în luna iunie datorită dioxidului de azot. Cel mai înalt nivel al poluării aerului s-a înregistrat în mun. Chişinău la postul de observaţii nr. 7, iar în mun. Bălţi la postul de observaţii nr.1. Conform datelor multianuale, cea mai mare frecvenţă a CMN pentru dispersia poluanţilor din aerul atmosferic pe teritoriul ţării este posibilă în a treia decadă a lunii iulie.
Nivelul radioactivităţii mediului
În luna iunie 2021 s-au efectuat observaţii privind debitul dozei ambientale a radiaţiei-gama în regim manual la 7 staţii meteorologice de pe teritoriul republicii (Soroca, Făleşti, Corneşti, Bravicea, Bălţata, Leova, Comrat), unde s-au efectuat măsurători de 2 ori/24h, la orele 0700 şi 2000. De asemenea, la 5 staţii din teritoriul republicii (Briceni, Bălţi, Chişinău, Ştefan Vodă, Cahul) s-au efectuat măsurători ale parametrului dat şi în regim continuu, cu detectoarele MIRA. Conform datelor colectate la reţeaua de stații meteorologice amplasate pe teritoriul Republicii Moldova, valorile echivalentului debitului dozei ambientale a radiaţieigama au variat: • la Nord (staţiile Briceni, Soroca, Bălţi, Făleşti) în limitele: minima 0,10 mSv/h (st. Soroca şi Bălţi), maxima 0,16 mSv/h (st. Briceni şi Bălţi); • în Centru (staţiile Corneşti, Bravicea, Chişinău, Bălţata) în limitele: minima 0,09mSv/h (st. Bălţata, Chişinău), maxima 0,18 mSv/h (st. Bravicea); • la Sud (staţiile Ştefan Vodă, Leova, Cahul, Comrat) în limitele: minima 0,11mSv/h (st. Ştefan Vodă, Leova, Cahul şi Comrat), maxima 0,19 mSv/h (st. Ştefan Vodă). La staţia meteorologică din mun. Chişinău, valorile echivalentului debitului dozei ambientale a radiaţiei-gama s-au situat în limitele 0,09 – 0,16 mSv/h. În rezultatul estimării valorilor echivalentului debitului dozei ambientale a radiaţiei-gama pe întreg teritoriul ţării, se poate afirma că pe parcursul perioadei menţionate depăşiri ale limitei de avertizare (0,25 mSv/h) nu au fost înregistrate. Pentru determinarea radionuclizilor telurici şi tehnogeni în componentele mediului s-au analizat probe de aerosoli, depuneri atmosferice, cît şi probe de apă de suprafaţă colectate de pe teritoriul republicii, ca rezultat, concentraţiile radionuclizilor atestîndu-se în limitele specifice teritoriului.
Sursa de informație: http://mediu.gov.md/sites/default/files/document/attachments/BULETIN%20lunar%20LRM%20iunie%2C%20%202021.pdf
http://mediu.gov.md/ro/content/starea-mediului
Notă! Preluarea textelor de pe pagina www.lagazzette.md se realizează în limita maximă de 1600 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.lagazzette.md sunt protejate de Legea cu nr.139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor Lagazzette se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.