Autoritățile alocă 10 milioane de lei pentru învățarea limbii române de către cetățenii alolingvi

 Autoritățile alocă 10 milioane de lei pentru învățarea limbii române de către cetățenii alolingvi

studii limba română_lagazzette

Cetățenii alolingvi, care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova, și-și doresc să învețe limba română, o pot face gratuit. Statul alocă 10 milioane de lei pentru a facilita studierea limbii române, după ce sintagma a fost introdusă oficial și în legislația țării. Deputatul PAS, Dorian Istratii, îndeamnă toți cetățenii care nu cunosc limba română să profite de programul guvernamental de studiere a limbii române pentru minorități și să învețe limba statului în care locuiesc, notează IPN.

Deși decizia Curții Constituționale privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” este încă din anul 2013, abia săptămâna trecută deputații PAS au aprobat modificarea întregii legislații naționale. Deputații guvernării spun că nu este vorba despre o modificare a Constituției, ci de o ajustare a textului Legii Supreme la decizia Curții Constituționale.

De asemenea, Guvernul a aprobat programul național privind învățarea limbii române de către minoritățile naționale, inclusiv populația adultă, pentru anii 2023-2025. Prin intermediul programului guvernamental, circa 6 mii de cadre didactice și de conducere vor fi instruite pentru cunoașterea limbii române.

Potrivit programului național de studiere a limbii române, 13 mii de persoane adulte din diverse categorii profesionale (justiție, medicină, economie, arte, administrație publică centrală și locală), inclusiv persoane adulte refugiate din Ucraina vor învăța limba română la cursuri. De asemenea, circa 4 mii de elevi alolingvi, între care și copiii refugiați din Ucraina, înmatriculați în instituțiile de învățământ din Republica Moldova, vor participa la diverse programe educaționale în limba română.

Sursa de informație: https://deschide.md/ro/stiri/politic/125446/Autorit%C4%83%C8%9Bile-aloc%C4%83-10-milioane-de-lei-pentru-%C3%AEnv%C4%83%C8%9Barea-limbii-rom%C3%A2ne-de-c%C4%83tre-cet%C4%83%C8%9Benii-alolingvi.htm

 

Notă! Preluarea textelor de pe pagina www.lagazzette.md se realizează în limita maximă de 1600 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.lagazzette.md sunt protejate de Legea cu nr.139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor Lagazzette se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Related post