Artistul plastic Valeriu Jabinschi: ”Am realizat peste 60 de lucrări de pictură și acuarelă”

 Artistul plastic Valeriu Jabinschi: ”Am realizat peste 60 de lucrări de pictură și acuarelă”

În ultima perioadă, artistul plastic Valeriu Jabinschi a realizat peste 60 de lucrări de pictură și acuarelă și zeci de desene executate în diverse tehnici: tuș, creion, cărbune, sanguină și pastel, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Valeriu Jabinschi a menționat că una dintre lucrări este intitulată ”Spirala timpului”, cu care a participat la expoziția de grup ”Autumnala”. ”Ea reprezintă un melc cu niște daci și două simboluri: luna și soarele. Este un concept al spiralei timpului de la perioada tripolico-cucuteană, dacică, până în prezent. Este, de fapt simbolul neamului nostru”, a precizat cunoscutul pictor. Totodată, Valeriu Jabinshci a realizat un mozaic pentru o biserică din orașul Căușeni. ”Mozaicul e făcut din smaltă topită la temperatura de 950 de grade și este cea mai rezistentă în timp. Anterior, am realizat un mozaic pentru Biserica ”Sfinții apostoli Petru și Pavel” din Chișinău și două vitralii care au fost instalate în orașul Sviștov, Bulgaria”, a mai spus artistul plastic. În 2021 Valeriu Jabinschi, împreună cu fratele său Ion, au avut o expoziție de pictură și acuarelă la Centrul Internațional Academic ”Mihai Eminescu” din Chișinău. Tot anul trecut, el a participat la taberele de creație din Călimănești, Bușteni și Piatra-Neamț, România. În prezent artistul ține cursuri în fața studenților la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, unde este șeful Secției pictură murală, anterior deținând  funcția de șef de catedră.

Valeriu Jabinschi s-a născut pe 20 octombrie 1967 în satul Ustia, raionul Dubăsari. În 1983 a absolvit Școala de pictură pentru copii din Dubăsari, profesor Olga Tîncovan, în  1990 – Colegiul Republican de Arte Plastice ”A. Plămădeală”, profesor Vasilie Moșanu și în 1997 – Institutul de Arte /azi Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice (AMTAP)/, profesor Ghenadie Tîciuk. În 1999 a devenit membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova. Din 1997 este lector la AMTAP, și din 2008 – conferențiar universitar. Din 2014 până în prezent face Școala doctorală cu tema „Didactica școlii pe trepte și discipline de învățământ” la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău. A avut expoziții personale în R. Moldova, Germania, România, Ucraina și în alte țări.

Sursa de infomație: https://www.moldpres.md/news/2022/02/08/22000911

 

Notă! Preluarea textelor de pe pagina www.lagazzette.md se realizează în limita maximă de 1600 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.lagazzette.md sunt protejate de Legea cu nr.139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor Lagazzette se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Related post