Apa din Prut a ajuns în robinetele comunelor Cuhnești și Balatina din raionul Glodeni

 Apa din Prut a ajuns în robinetele comunelor Cuhnești și Balatina din raionul Glodeni

Aceasta include stația de pompare a apei din Prut, din satul Bisericani, a apeductului magistral Prut-Balatina, cu o lungime de 9,36 km, a stației de tratare a apei din Balatina, cu o capacitate de 50 m3/h, și a aducției de la stația de tratare a apei până în satele Cuhnești și Balatina, cu o lungime de 10,71 km. Sistemul a fost construit și montat în cadrul unui proiect finanțat din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) și implementat de Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord. Valoarea proiectului constituie 37,6 milioane de lei.

Potrivit lui Igor Malai, şef de direcţie la Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, acest proiect este important prin faptul că oferă posibilități de extindere a sistemului de aprovizionare cu apă sigură către alte localități, care urmează, prin intermediul altor proiecte, să fie conectate ulterior. „Acest lucru schimbă situația nivelului de trai al oamenilor, oferă mai mult confort și perspective de dezvoltare”, a menționat funcționarul MIDR.

La rândul său, directorul ADR Nord, Maria Prisacari, a subliniat că obiectivul de a aduce apă potabilă în casele cetățenilor este un domeniu de intervenție prioritar atât la nivel regional, cât și la nivel național.

Localitățile rurale din lunca Prutului din raionul Glodeni încă nu dispun de sisteme eficiente de alimentare cu apă potabilă și servicii de canalizare. Până în prezent, cetățenii care locuiesc în localitățile din lunca Prutului au fost nevoiți să se alimenteze cu apă din fântânile de mină. Potrivit unor date, fântânile de mină din raionul Glodeni nu corespund cerințelor și standardelor privind apa potabilă.

Proiectul „Construcția sistemelor de alimentare cu apă în 10 localități din lunca râului Prut, raionul Glodeni. Etapa I – comuna Cuhnești și comuna Balatina” a fost lansat la începutul lunii noiembrie 2020. Lucrările planificate au fost executate în volumele și termenii stabiliți în contract. Următorul obiectiv este ca apa potabilă să ajungă în casele locuitorilor celor două comune: Cuhnești și Balatina. În prezent, acest obiectiv este realizat în cadrul altui proiect. De asemenea, întrucât la stația de tratare a apei din comuna Balatina pot fi montate încă două module de tratare a câte 50 m3/h fiecare, noul apeduct magistral poate fi extins până în orașul Glodeni, ceea ce va permite asigurarea mai multor localități din raion cu apă potabilă de calitate.

Sursa de informație: https://www.moldpres.md/news/2022/01/26/22000559

 

Notă! Preluarea textelor de pe pagina www.lagazzette.md se realizează în limita maximă de 1600 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.lagazzette.md sunt protejate de Legea cu nr.139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor Lagazzette se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Related post