ANI a inițiat mai multe controale pe avere. Sunt vizați cinci judecători și un procuror

 ANI a inițiat mai multe controale pe avere. Sunt vizați cinci judecători și un procuror

În săptămâna 02 – 06 august 2021, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a inițiat în total opt proceduri de control al averiiȘase controale au fost pornite în baza a două investigații jurnalistice, în care figurează mai mulți judecători și procurori. Astfel, inspectorii de integritate vor analiza averile a încă patru judecători ai Judecătoriei Chișinăua unui magistrat din cadrul Judecătoriei Comrat și a unui procuror din Procuratura Drochia. În alte două proceduri de control a  averii sunt vizați câte un funcționar public cu statut special din cadrul Serviciului Vamal și al Poliției de Frontieră.

Inspectorii de integritate analizează și trei situații de conflict de interese,  care ar fi fost admise în funcția publică de către un primar din raionul Soroca, un consilier din Consiliul Vadul lui Vodă, municipiul Chișinău și un director de grădiniță.

În peroada vizată au fost constatate două încălcări ale legii speciale a ANI. Este vorba de o incompatibilitate de funcție stabilită pe numele unui fost președinte de raion și a unui director de gimnaziu din raionul Telenești.

Un consilier din Consiliul muncipiul Bălți s-a ales cu o amendă în mărime de 3000 de lei pentru nedepunerea declarației de avere și interese personale.

Alți șase primari din raioanele Drochia, Anenii Noi, Hâncești, Rezina, Cahul și suburbia Chișinăului au declarat la ANI câte un conflict de interese.

Juriștii ANI au apărat actele de constatare în 14 ședințe de judecată.

ANI a eliberat 16 Certificate de Integritate.

Reprezentanții ANI au acordat circa 63 de consultații telefonice, dintre care 14 apeluri la Linia instituțională de informare.

Amintim faptul că, într-un articol al Ziarului de gardă, semnat de Diana Calmîș, s-a descris despre o nouă rundă de apartamente pentru judecători la prețuri preferențiale, detalii vezi mai jos.

De această dată, apartamentele sunt predestinate angajaților din justiție din raioanele R. Moldova. Astfel, alți 185 de magistrați și lucrători ai sistemului de justiție vor beneficia de imobile în Chișinău la un preț de aproape două ori mai mic decât prețul de piață, adică vor achita doar 420 de euro pentru un metru pătrat.

Sursa de informație: https://ani.md/ro/node/1879

 

Notă! Preluarea textelor de pe pagina www.lagazzette.md se realizează în limita maximă de 1600 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.lagazzette.md sunt protejate de Legea cu nr.139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor Lagazzette se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Related post