Adresare către conducerea de vârf a țării! Majoritatea absolută a sătenilor țării riscă să nu primească nici un leu din cei 700 lei promiși pentru perioada rece a anului!

 Adresare către conducerea de vârf a țării! Majoritatea absolută a sătenilor țării riscă să nu primească nici un leu din cei 700 lei promiși pentru perioada rece a anului!


Azi, 26 ianaurie 2022 Primarul de Condrița, Andrei Donica, a spus că, e discirminatorie aplicată compensația pentru perioada rece a anilor din partea autorităților centrale. Menționează dl.Primar faptul că, toți contribuie la bugetul de stat prin contribuții, taxe, impozite dar nu toți primesc compensația promisă de autoritățile publice centrale, Parlamertn și Guvern.

În conformitate cu prevederile Legii cu privire la ajutorul social, nr.133-XVI din 13 iunie 2008 şi Hotărârii Guvernului nr.1167 din 16 octombrie 2008 „Pentru aprobarea Regulamentului cu privire la modul de stabilire şi plată a ajutorului social” Casa Naţională de Asigurări Sociale este responsabilă de plata ajutorului social şi ajutorului pentru perioada rece a anului. 

Plata ajutorului social şi/sau a ajutorului pentru perioada rece a anului se efectuează pentru luna precedentă prin modalitatea de plată selectată de beneficiar şi disponibilă în cadrul serviciului guvernamental de plăţi electronice (MPay). Evidenţa plăţii ajutorului social şi ajutorului pentru perioada rece a anului se efectuează de către Casa Națională de Asigurări Sociale.

Sumele ajutorului social şi ajutorului pentru perioada rece a anului stabilite și nesolicitate de beneficiar în decurs de 12 luni consecutive se suspendă. Plata sumelor ajutorului social și/sau ajutorului pentru perioada rece a anului suspendate se reia în baza cererii beneficiarului sau reprezentantului desemnat prin procură și a actului de identitate al solicitantului, depuse la structura teritorială de asistență socială, și se achită retroactiv pentru o perioadă de 12 luni premergătoare datei adresării. 

Amintim că, din discuțiile purtate și transmise publicului larg, s-a menționat că, de ajutor pentru perioada rece a anului urmează să beneficieze aproximativ 214 mii de familii defavorizate. Ulterior, Guvernul urmează să modifice și cuantumul ajutorului pentru perioada rece a anului, prin majorarea acestuia de la 500 lei până la 700 lei, pentru lunile noiembrie 2021-martie 2022.

Sursa de informație: http://cnas.md/pageview.php?l=ro&idc=584&t=/Alte-prestatii-sociale/Ajutoare/Ajutor-social-si-ajutor-pentru-perioada-rece-a-anului

 

Notă! Preluarea textelor de pe pagina www.lagazzette.md se realizează în limita maximă de 1600 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.lagazzette.md sunt protejate de Legea cu nr.139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor Lagazzette se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Related post