10 destinații prin care poți să redescoperi Drochia

 10 destinații prin care poți să redescoperi Drochia

Traseul de la Drochia a fost construit în jurul satului Chetrosu, localitate cunoscută pentru grupul de agricultori, producători de o diversitate de vegetale naturale. Punctul principal de atracție este blocul de comercializare „Grădina Buneilor” a Gospodăriei Țărănești „Maria Darii”, locul unde clienții pot cumpăra legumele direct de pe teritoriul unde acestea cresc. „Grădina Buneilor” a fost punctul de întâlnire a vizitatorilor din sud cu producătorii din Drochia. Turiștii erau așteptați cu o masă de sărbătoare bogată în bucate tradiționale, specifice zonei: „babă neagră”, plăcințele cu brânză sărată și multe verdețuri, dar și plăcintă dulce cu vișină. Totodată, n-au putut lipsi de pe masă sarmalele și vânăta umplută. Toată mâncarea a fost preparată de gospodinele satului cu utilizarea produselor locale. Izvorul Mare din satul Cotova a adunat în jurul lui curioșii și pofticioșii de a gusta din apa cristalină. Potrivit expertului în geografie, Aurel Overcenco, acesta este izvorul cu cel mai mare debit de apă din țară, care ajunge la 300 de litri de apă pe secundă. Apa este bună de consumat, atât vara cât și iarna, iar una dintre calitățile ei de bază este că-și menține temperatura la 11 grade.

Locuitorii satului au păstrat un obicei vechi – pe timp de vară, femeile vin și spală rufele aici. Special pentru această îndeletnicire au plasat lespezi de piatră, pe care băștinașele le folosesc pe post de unealtă ca să le ușureze procesul de muncă.

Locuitorii satului spun că își doresc să atragă cât mai mulți vizitatori în zonă, iar pentru a spori atractivitatea obiectivului, își propun să deschidă și un popas turistic. Lucru care ar stimula creșterea fluxului de oameni și, totodată, ar crea condiții propice de deschidere a locurilor noi de muncă.

Biserica de lemn din satul Măcăreuca este un monument de istorie și arhitectură religioasă, inclus în lista monumentelor de importanță națională. Alături de biserica din lemn, care a fost consemnată documentar în 1793, a fost construit un nou edificiu, într-un stil mai modern, acolo unde au loc slujbele religioase. Pe parcursul anilor au fost făcute mai multe investiții pentru menținerea încăperii, dar, cu toate acestea, ea necesită finanțare pentru a putea fi renovată în totalitate. Pentru restabilirea monumentului este nevoie de experți internaționali, așa cum în Republica Moldova fie nu sunt specialiști în montarea șindrilei din lemn, fie dacă sunt, prețurile pentru serviciile lor sunt costisitoare.

Un alt punct geografic, care a stârnit interesul întregului grup, este Vila cu Parc din satul Mândâc. Locația este una deosebită prin felul în care este amenajat terenul, prin diversitatea pomilor și a vârstei lor, dar și a construcțiilor. Parcul este împărțit în două zone, una este dedicată plimbărilor și unde poate fi admirat monumentul arhitectural, iar în capătul aleii se află cavoul familiei Ohanowicz. Caetan Ohanowicz are origini poloneze și este boierul la comanda căruia a fost ridicat acest ansamblu arhitectonic, începând cu anul 1888.

Sursa de informație: https://agrotv.md/10-destinatii-prin-care-poti-sa-redescoperi-drochia/

 

Notă! Preluarea textelor de pe pagina www.lagazzette.md se realizează în limita maximă de 1600 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.lagazzette.md sunt protejate de Legea cu nr.139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor Lagazzette se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Related post